EXCLUSIV  Scrisoarea DCNews la început de an școlar. ”Copil rebel, tu ai tot timpul în față!”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Mai jos, mesajul DC News pentru elevi, la început de an școlar.

A sunat clopoțelul! E plină strada de prichindei cu ghiozdane mai mari și mai grele decât un cărucior de cumpărături, mame cu pas grăbit, tătici mai entuziasmați decât puștii pe care-i țin de mână și bunici gătite în "straiele de duminică" cu brațele pline de flori. E început de an școlar, e început de lume nouă, e prilej de pus temelii, e rost de construit, de înălțat, de adus cerurile senine mai aproape de tălpi, e timpul de făcut, de promis și de îndreptat tot ce nu stă încă în picioare.

Iată, mai jos, câteva rânduri de pus pe gânduri pentru cei care astăzi pășesc nu doar în sălile de clasă ci și-n viață, mai cu seamă pentru generația Z și bobocii din generația Alpha care, odată cu începerea școlii, se vor lovi probabil de tentații, dezamăgiri și sentimente de neputință atunci când totul va deveni un pic mai greu.

Iubit copil, speranță a noastră de mai bine,

Îți scriu cu mintea de acum fără să-mi asum cu falsitate vreun rol de sfetnic al povețelor de viață. Nu știu să-ți țin loc de model și nici nu vreau. Nu am vreun palmares de merite universale și nici măcar vreo poziție de cinste în topul ierarhiilor din văzul lumii. Nu sunt nici dascăl, nici trainer sau mentor, nu sunt vedetă și n-am alte pretenții de la viață decât să-mi pun cuvântul în slujba oamenilor, la gândul că va lucra minuni acolo unde s-au format cratere cu bolboroseală nefastă.

Am gândit această scrisoare ca pe o punte rostită prin care să ajung la tine, om în devenire, licean cu planuri mari și râvnă pentru libertate! Și nu doar la tine mi-aș dori să ajung, ci și la cei care abia acum au pentru prima dată ore de dirigenție și profesori diferiți la fiecare materie, sau chiar și la cei mai micuți care doar ce au început să studieze a doua limbă străină.

Sunt doar o mână de gânduri bune trimise dinspre mine către tine, tu cel care acum ridici din sprânceană și te întrebi retoric ce ți-aș putea spune nou. Îmi doresc să fii cum ți-ai imaginat dintotdeauna că vei fi: puternic, remarcabil și de neînvins. Dar ca să ajungi acolo, pe treapta de sus, e nevoie de aplomb, să tragi mai mult decât alții și să faci dovada caracterului ales la care sunt convinsă că părinții și dascălii tăi au contribuit cu consfințire.

Să nu te-abați din drum nici dacă-ți pleacă pământul de sub picioare! Împrietenește-te cu cei care ți-au spus din prima „Poți s-o faci!” și vei crește odată cu ei. Îmbrățișează provocările de orice fel, înscrie-te în asociații și ateliere de voluntariat, rămâi peste ore la proiectul de grup și plănuiți împreună să faceți lumea mai bună. Stai departe de nătăfleții care încearcă să te-atragă în cercuri vicioase ori să-ți vândă ”bucurii albe”. Eu știu că poți mai mult! Crede în toate care te fac fericit și osteneștete pentru visele tale! Nu te culca pe-o ureche și nu aștepta să ți se întâmple minuni în timp ce tragi chiulul sau îți cumperi țigări din banii de meditații. Îți pare ție că asta te-ar face cool?

Afundă-te în lectură de câte ori prinzi ocazia și logodește-ți simțurile cu poezia! Lasă volumul deoparte dacă n-ai chef să citești în seara asta, nici mâine și nici sâmbătă seara. Dar pregătește semnul de carte și uită-l pe undeva pe la mijloc, pentru ca mai târziu să-l muți de-acolo și să te-aventurezi în călătorii imaginare din care să te întorci cu parabolele învățate. Îngrijește-ți vocabularul și dă-le clasă celor care au făcut deja din „mesk” și „besk” o carte de vizită. E hilar să vezi încă tineri amăgindu-se la gândul că replici ca ”Ești mumoasă!” le vor "agăța" vreodată fetele după care le fug ochii.

Poate vei spune că am gusturi proaste și că pledez pentru o cauză pierdută ori că nu mi-am ales cea mai bună zi de dat sfaturi. Sau poate ai să-mi reproșezi că sunt demodată și nu am swag. Știi ceva? Și mie îmi plac zilele de făcut nimic, și eu ascult Billie Eilish, și eu aș prefera "să mă dau pe net" în loc să fac ce trebuie și să stau cu orele pe TikTok, și eu dau ochii peste cap în stilul „Bitch, please!” și găsesc că multe în viață sunt "nasoale". Dar nu las zi să treacă fără să-mi bifez tot ce-a contat cu adevărat până la ceas de seară și să prioritizez ce știu că face bine minții și trupului.

Am planuri, am vise, caut perspective, cercetez, descopăr, urmez sfaturi, ignor sfaturi, greșesc, repar, greșesc iar, îmi cer iertare, greșesc din nou, învăț o lecție, învăț două, cad, mă ridic, încerc, promit, lupt, sacrific, renunț, câștig...vezi bine, suntem pe-același val. Îmi place viața cu tot fastul ei, cu frisoanele pe care mi le dă când ceva nu-mi iese ca la carte, cu tot cu toanele, decepțiile și năprasnicele ei isterii! Dar încerc să-mi dau silința în fiecare zi să fac să-mi fie bine mie și oamenilor cu care îmi împart izbânzile, iar asta mă face să mă simt ziditor de clipă nouă și ocrotitor de vise.

Găsesc că-mi ești prieten de generație (chiar dacă ne despart peste 20 de ani) și vreau să-ți fie viața scenă de spectacol pe care să-ți urci cele mai bune numere, chiar dacă nu te cunosc. Eu știu de-acum că-ți vei primi aplauzele amestecate cu urale și că, dincolo de impresia artistică, oamenii vor vedea în tine potențial nelimitat, strălucire și performanță.

Fă-ți părinții mândri cu ce au la ușă, așează-le în palme diplome de merit, certificate de absolvire și, la final, primul bănuț câștigat cu onoare. Tânără nădejde, fii tu mândria noastră, a tuturor! Ieși în față cu tot ce poți și știi, războiește-te pentru burse în afară, explorează noi posibilități și încearcă-le pe toate! Nu-ți da cartea din mână pe o seară de dezmăț cu "baterii" de vodka și-o golăneală cu băieții! Rămâi drept pe picioare și așează-ți Demnitatea pe primul raft din panoplia trofeelor cu care faci cinste familiei și școlii în care înveți.

Copil rebel, tu ai tot timpul în față! E tot numai al tău, nimeni nu-ți taie din porție! Așteaptă-ți începuturile și nu-ți pierde răbdarea dacă vezi că mai întârzie. Tu nu știi că ceea ce omida crede că e sfârșitul lumii omul numește fluture?

Ia-ți inspirația direct de la gura grăitorilor de aforisme care-au cinstit bibliotecile cu numele lor și mergi cu învățătura primită până la locul în care gândești că-ți vei afla desăvârșirea. Nu, Tolstoi nu e desuet, Eminescu nu e "prăfuit", Eliade nu e "nașpa".

Unește-ți eforturile cu cele ale liderilor care știu cum să facă lucrurile să se întâmple. Sigur ți-au ieșit câțiva în cale și ți-au răspuns la salut! Cucerește malurile și nu te opri din căutări! Ai auzit tu de piscuri câștigate în lipsa dârzeniei! Nu e greșit să vrei să faci bani. Dar cum rămâne cu limitele? Știi de unde pleacă și unde se termină? Îți cunoști măsura? Îți știi nevoile și vredniciile?

Păstrează-ți întotdeauna doza de entuziasm spontan, eruptiv! Sfidează orânduiala la grămadă din care doar dobitoacele au de învățat și nu da prilej judecăților strâmbe din afară să-ți bătătorească spiritul până la osificare. Fii stăruitor și amintește-ți lecția de indulgență pe care ai primit-o de la părinți cu mult înainte să deschizi Abecedarul. Ai timp destul să te îndrăgostești, să mergi la petreceri și să-ți odihnești coatele pe marginea barului. Fii tu cu tot ce ai acum și nu-ți pune singur ani în spate, viața oricum e răzbunătoare și va căuta să-și facă singură dreptate! Nu te grăbi să fii om mare! Nu încă!

Cu nădejdea că vei citi până la capăt,
Eu, "Adultul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel