Iubitorii muntelui celebrează, pe 28 noiembrie, Ziua Sfinxului din Bucegi. Este motiv de pelerinaj pentru sute de turiști, adepți ai fenomenelor paranormale

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Pe 28 noiembrie este celebrată Ziua Sfinxului din Munții Bucegi.

„Ziua Munților Bucegi și a Sfinxului” este, ca în fiecare an, motiv de pelerinaj pentru sute de turiști, adepţi ai fenomenelor paranormale care ar avea loc în Munții Bucegi.

Luni, 28 noiembrie, cu un sfert de oră înainte de ora 17.00, se spune că razele soarelui formează un efect de lumină, interpretat drept o piramidă magică plină de energii puternice pe care doar iniţiaţii le pot simţi. Internetul abundă de mărturii care mai de care mai spumoase legate despre ceea ce pot simţi „aleşii” în preajma monumentului natural la final de noiembrie.

Legenda, care nu are la bază o cercetare ştiinţifică, atrage însă an de ani sute de persoane, multe dintre acestea nefamiliarizate cu drumeţiile montane şi cu vremea de multe ori aprigă în această perioadă din an.

„A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, pe 28 noiembrie, iubitorii muntelui să celebreze Ziua Sfinxului. Legenda spune că astăzi, fix la ora 16:45, razele soarelui formează o piramidă magică cu puteri vindecătoare. Cert este însă faptul că megalitul sculptat de vreme în forma unui chip uman și Babele din Bucegi, monumente aflate pe teritoriul județului Dâmbovița, reușesc să strângă în jurul lor oameni care apreciază muntele și ceea ce natura ne-a oferit. De asemenea, mă bucur să văd că, de la an la an, numărul celor care urcă în Munții Bucegi crește! În județul Dâmbovița sunt atât de multe lucruri frumoase de descoperit și de vizitat, iar noi vom face tot ceea ce este posibil ca acest lucru să se întâmple în cele mai bune și civilizate condiții”, a transmis, pe Facebook, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Pasionații de paranormal spun că în zona Sfinxului vor avea loc diferite fenomene inexplicabile, așa că ghizii montani au organizat astfel de evenimente, care să îi ducă pe turiști aproape de Sfinx. Au fost setate și niște limite de vârstă, cuprinse între 7 și 60 de ani.

Traseul Dichiu-Piatra Arsă- Sfinx are 9 kilometri, iar ultimii patru kilometri trebuie parcurşi pe jos.

Monoliții sunt ai județului Dâmbovița

După ani întregi de procese, instanța a hotărât că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa. Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată definitiv.

Conform portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Piteşti a respins, ca nefondate, recursurile declarate în această speţă de autorităţile din Prahova, decizia fiind definitivă.

Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a trecut pe la mai multe instanţe. O primă instanţă care a pronunţat o decizie în această speţă a fost Tribunalul Dâmboviţa, în octombrie 2019, iar în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Piteşti, care, în decembrie 2020, a casat sentinţa iniţială şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Vâlcea, scrie Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel