Iulia Motoc, aviz negativ pentru funcția de judecător la CEDO

motoc
motoc

Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ, miercuri. candidatura pentru funcţia de judecător CEDO a Iuliei Motoc. Pentru ceilalți candidați, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, dar şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, s-a dat aviz pozitiv din partea Comisiei. La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan, care se va pensiona. Avizul dat astăzi este consultativ.

 Comisia de selecţie i-a propus pe Iulia Motoc, Florin Streteanu şi Bianca Guţan pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO, pe lista de rezervă fiind inclus Tudor Panţîru. Dintre toţi, Iulia Motoc a primit aviz negativ de la Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului.

 Votul a fost secret, cu buletine. Candidaturile au fost individuale. Candidaţii au obţinut următoarele voturi: Iulia Motoc - 12 voturi "pentru", Bianca Guţan - 24 voturi "pentru", Florin Streteanu - 25 voturi "pentru' şi Tudor Panţâru - 23 voturi "pentru".

Au existat 30 de voturi exprimate, din care 28 valabil exprimate şi 2 nule.

În urma deciziei de miercuri a Comisiei parlamentare este puțin probabil ca Iulia Motoc să mai poată ocupa funcția de judecător la CEDO.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, cel care a condus şedinţa comisiilor reunite, a anunţat că, având în vedere votul aşa cum a fost expirmat, comisiile reunite au acordat aviz pozitiv Biancăi Guţan, lui Florin Streteanu şi lui Tudor Panţâru şi au dat aviz negativ Iuliei Motoc.

 Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

 Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, săptămâna trecută, că dacă Iulia Motoc va fi aleasă judecător din partea României la CEDO, înseamnă că ea s-a prezentat cel mai bine, demnitarul excluzând ipoteza unui "aranjament" în favoarea acesteia.

 Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel