Iulia Motoc, judecător la CEDO. Cum se schimbă raportul de forțe la CCR

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis, marţi, desemnarea Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România. Judecătorul CCR a fost ales cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru - 10 voturi, în timp ce două au fost anulate. După plecarea Iuliei Motoc la CEDO, se va schimba și raportul de forțe din Curtea Constituțională, unde UDMR va avea și de această dată cartea care poate schimba votul din CCR.

Candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o largă majoritate", să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este "cea mai calificată candidatură" dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

 Cine este Iulia Motoc

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.

Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

 Cum se schimbă raportul de forțe în CCR, după plecarea Iuliei Motoc

Numirea ca judecător la CCR a lui Daniel Morar a înclinat raportul de forţe în favoarea președintelui Traian Băsescu. Numărul judecătorilor numiţi de Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din nouă, plus reprezentantul UDMR care de cele mai multe ori a votat în favoarea președintelui Băsescu.

În acest moment, înainte de plecarea Iulie Motoc la CEDO, Curtea Constituțională arată astfel:

 - Augustin Zegrean, Daniel Morar, Ștefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu, numiţi de Băsescu sau pe filieră PD

- Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas (care rămâne judecătorul cheie).

 În  aceste condiții, USL are dreptul de a numi un nou judecător la CCR, raportul de forțe devenind de 4 la 4. Iar ca de fiecare dată în perioada post-decembristă, UDMR va avea din nou un cuvânt greu de spus, judecătorul Valentin Zoltan Puskas putând înclina balanța în favoarea lui Băsescu sau a USL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel