Iulia Timoșenko, vinovată. Fostul premier ucrainean și-a depășit prerogativele în dosarul gazelor, a decis un judecător

Proces_timosenko_00964600
Proces_timosenko_00964600

Iulia Timoșenko, fostul premier ucrainean, a fost declarată vinovată de către o instanță din Kiev, în dosarul legat de semnarea contractului pentru gazul rusesc livrat Ucrainei. Potrivit judecătorului Rodion Kireev, Timoșenko și-a depășit atribuțiile și a adus astfel daune statului de circa 200 de milioane de dolari.

Magistratul a dat citire depozițiilor ex-președintelui ucrainean Viktor Iușcenko, care consideră că acordul cu Rusia este „cel mai puternic factor destabilizator pentru Ucraina". Potrivit lui, Timoșenko ar fi semnat documentul cu Moscova deoarece erau iminente alegerile prezidențiale. Și actualul premier, Nikolai Azarov, a declarat că predecesoarea sa a „trădat interesele naționale“.

Procurorii au cerut ca fostul premier să fie condamnată la șapte ani de închisoare. Timoșenko se declară nevinovată și califică procesul drept unul politic. Ședința continuă, fiind întreruptă deja de două ori pentru pauze tehnice. Jurnaliștii scriu că Timoșenco urmărește știrile de pe un iPad.

Verdictul instanței va decide soarta politică a Iuliei Timoșenko și relațiile Kievului cu Uniunea Europeană. Dacă va fi condamnată, Timoșenko, liderul celui mai mari partid de opoziție din Ucraina, nu va putea participa la alegerile parlamentare din 2012, nici în cursa prezidențială din 2015.

Clădirea judecătoriei este înconjurată de câteva mii de oameni, atât susținători, cât și oponenți ai lui Timoșenko. Din difuzoare răsună muzică. Teritoriul este împânzit de polițiști.

În afară de posibila condamnare la închisoare, Timoşenko riscă să plătească 195 milioane de dolari despăgubiri pentru pagubele provocate Naftogaz prin contractele din 2009, considerate de Kiev ca fiind dezavatanjoase pentru Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel