Iulian Bulai (USR), replică pentru Dan Negru privind mașinile electrice: Așa arată viitorul. Restul sunt conspirații

Fotografie de la Craig Adderley: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-fabrica-uzina-turism-2449452/
Fotografie de la Craig Adderley: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-fabrica-uzina-turism-2449452/

Iulian Bulai, parlamentar USR, are o replică pentru Dan Negru după ce prezentatorul TV a zis că a fost în SUA și a văzut foarte puține mașini electrice.

„Am căutat în zilele astea mașinile electrice, pentru că toată lumea mi-a spus: «în țările civilizate nu mai găsești decât mașini electrice» și America cum să nu fie o țară civilizată?

N-am găsit. M-am uitat în stânga, în dreapta, le-am numărat pe degete. Ia uite, doar hardughii din astea, mașini electrice aproape deloc.

Ba mint, am găsit una în centrul orașului Los Angeles, trasă pe dreapta în mijlocul intersecției. Mașina lui rămasă fără baterie a lăsat-o acolo, în mijlocul intersecției”, a povestit Dan Negru.

Iulian Bulai vine cu situația din Norvegia privind mașinile electrice.

„Circulă pe FB un video cu un tip care zice că românii sunt păcăliți de propaganda care privește achiziția de mașini electrice în țările vestice. Pleacă de la un caz izolat și generalizează prin omisiune. Întâmplarea face să știu bine situația din țara cu cele mai multe mașini electrice raportat la populație: Norvegia.

Avem așa:

- explozia de achiziții de mașini electrice e generată de măsuri economice ultra liberale, nu de protestele Gretei Thunberg din Suedia. Așadar, la achiziția de mașini electrice sau hibride noi, sub 50.000€ nu se plătește TVA și taxe de import. Ce este peste întră în altă clasă fiscală.

- pe lângă măsuri fiscale foarte prietenoase au mai aplicat și gratuitate la parcări, EV putea până curând circula pe banda de autobuze, adică mai ieftin, mai sigur și mai rapid. Unele din măsuri au fost între timp retrase (deja altă poveste).

Consecințe:

- au 650,000 de mașini electrice la o populație de 5.5 mil. Uriaș.

- în 2022, 88% din mașinile noi vândute au fost electrice sau hibride.

- acum în Oslo, 33 % din mașini sunt electrice

- în 2 ani, 50% vor fi mașini electrice.

- au dezvoltat cea mai extinsă rețea de încărcare a mașinilor electrice din lume. După 2025, mașinile noi vor putea fi doar electrice sau hidro (ce vor fi încărcate la HRS).

Probabil în 15-20 de ani, mașinile care folosesc combustibili fosili nu vor mai exista deloc în Norvegia. Sau vor fi doar în colecții private sau muzee. Nu este o conspirație, este o realitate. Asta face viața oamenilor mai ieftină (curentul electric este mai ieftin decât orice alt combustibil fosil), mai sănătoasă (mașinile vor polua mai puțin din toate punctele de vedere) și sustenabilă (te gândești și la cei care vor trăi după ce ieși tu la pensie).

În Norvegia s-a putut pentru că au aplicat măsuri liberale și au stimulat sustenabil achiziția de mașini electrice. Le merge foarte bine. Așa arată viitorul. Restul sunt conspirații”, a scris parlamentarul USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel