EXCLUSIV  Iulian Chifu: Gestul lui Viktor Orban a aruncat în aer președinția ungară a Uniunii Europene. Costurile mișcării sunt foarte mari / video

Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres

Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat ce rol va juca Viktor Orban în Europa. 

Întrebat dacă Viktor Orban va reuși să devină un lider regional important, Iulian Chifu a menționat că Orban a pierdut, pentru prima dată, majoritatea în Ungaria. Potrivit acestuia, Orban încearcă să-și relanseze imaginea pentru publicul său intern, dar Péter Magyar câștigă tot mai mult sprijin electoral, inclusiv în bastioane tradiționale ale Fidesz, cum ar fi Debrecen.

„Nu! Nu trebuie judecat în termenii aceștia! Lucrurile arată așa: Viktor Orban a pierdut, în premieră, majoritatea în Ungaria. Péter Magyar, contracandidatul său, a luat 30% în europarlamentare, Fidesz-ul a intrat sub 45%.

În aceste condiții, povestea lui Viktor Orban este aceea de a încerca să vândă către propriul public, în primul rând, un anumit tip de imagine care să-l relanseze.

Am întrebat și am avut discuții cu prietenii mei de la Budapesta, în legătură cu această perspectivă, dacă a fost doar chestiune conjuncturală sau dacă acest trend continuă. Péter Magyar începe să acapareze din ce în ce mai mult din baza electorală a lui Orban. De exemplu, Debrecen care din '89 a fost cu peste 60% Fidesz, partidul lui Orban.", a spus Iulian Chifu. 

 

3. Viktor Orb... (viktor-orban_06748100.jpg)

 

 

„Nu a făcut altceva decât să arunce în aer președinția ungară a Uniunii Europene"

Iulian Chifu consideră că recentele vizite ale lui Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China și SUA au avut un impact negativ asupra președinției ungare a Uniunii Europene. Aceste acțiuni au dus la reacții imediate, inclusiv suspendarea și boicotarea președinției de către șase state membre care nu vor participa la reuniunile Consiliului UE conduse de Ungaria. 

„Nu știu dacă a fost o idee bună plimbarea asta în Ucraina, de alibi, în Federația Rusă, pe urmă în China, după aceea la Donald Trump. De fapt, nu a făcut altceva decât să arunce în aer președinția ungară a Uniunii Europene, pentru că ați văzut imediat reacțiile de suspendare a președinției, de neparticipare. Sunt  vreo 6 state care nu vor participa la reuniunile Consiliului UE când vor fi conduse de către Ungaria.

Deci costurile unei asemenea acțiuni care este destinată, în primul rând, pieței interne (...) sunt foarte mari și nu aș putea băga mâna în foc că nu duce la o accelerare de fapt a unui anumit tip de transfer.", a spus Iulian Chifu. 

 

Presiunea asupra lui Viktor Orban va crește foarte mult

Iulian Chifu a explicat că, deși următoarele alegeri din Ungaria sunt peste trei ani, scăderea procentelor pentru Fidesz și creșterea unui alt partid ar putea pune o presiune semnificativă asupra lui Viktor Orban. 

„O să spuneți că alegerile următoare în Ungaria sunt peste vreo trei ani. E adevărat, dar pe măsură ce procentele scad în privința Fidesz-ului și crește altcineva, eventual poate ajunge peste 50% un alt partid, deja presiunea asupra primului ministru în funcție va crește foarte mult.

Deci, până la urmă, vorbim de o situație care vizează comunicarea strategică și strategii lui Orban, care i-au spus că are nevoie de un asemenea eveniment ieșit din comun, de un asemenea șoc, pentru a încerca să determine o schimbare de trenduri în privința susținerilor interne. Vom vedea ce se va întâmpla.", a spus Iulian Chifu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel