EXCLUSIV  Iulian Chifu: La ce să se aștepte România dacă Trump ajunge președinte în SUA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat ce se va întâmpla cu România în cazul în care Donald Trump va deveni președinte al Statelor Unite. 

Iulian Chifu a subliniat că Statele Unite sunt un partener strategic pentru România, iar România trebuie să respecte alegerile făcute de poporul american și să colaboreze cu orice președinte american. România a lucrat deja cu Donald Trump în primul său mandat, iar analizele arată că au existat beneficii pentru România în acea perioadă. Potrivit acestuia, indiferent cine va fi președintele SUA, România va menține relațiile bilaterale în calitate de partener strategic. 

„E vorba de alegerea americanilor. Statele Unite sunt partener strategic. România și orice alt stat trebuie să respecte alegerile făcute de poporul american și să lucreze cu oricare dintre președinții americani. A făcut-o deja.

România a lucrat, în primul mandat Trump, cu actualul candidat republican, Donald Trump, și analizele obiective ne arată că pentru România au fost niște plusuri în acea perioadă. (...) Nu aș include dezbaterea aceasta „un candidat bun, un candidat rău pentru România" în dezbaterea noastră internă, politică, pentru simplul motiv că indiferent cine va fi președintele Statelor Unite, România este partener strategic cu statul american, cu orice președinte ar avea și de aici începem orice relație bilaterală.

Deci aici e nuanța pe care ar trebui să o introducem, dincolo de opțiuni personale, îmi place sau nu-mi place, uite că a declarat nu știu ce și nu e conform cu ce mă așteptam, pe care nu le putem nega. Nu putem nega campania electorală, pozițiile politice ale lui Donald Trump care sunt mai contondente, mai nuanțate în privința Ucrainei.", a spus Iulian Chifu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

2. FOTO: Ager... (fisa--programul-de-urmarire-al-cetatenilor-straini-din-afara-sua--la-un-pas-de-expirare--trump-implicat-in-negocieri_34040300.jpg)

 

Trump va cere discuţii de pace între #Ucraina şi Rusia dacă va fi reales, potrivit lui Orban

Donald Trump va cere rapid discuţii de pace între Rusia şi Ucraina dacă va fi reales la scrutinul prezidenţial din noiembrie din SUA şi a elaborat deja "planuri bine fundamentate" pentru a face acest lucru, potrivit primului ministru ungar, Viktor Orban, relatează marţi ziarul britanic Financial Times (FT), citat de EFE.

Această perspectivă implică faptul că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să redeschidă contactele diplomatice directe cu Rusia şi să înceapă negocieri "la nivel înalt" cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a apreciat Orban într-o scrisoare privată trimisă liderilor UE după vizitele pe care le-a făcut la Moscova şi Beijing.

Orban a mai notat în scrisoarea sa - la care FT a avut acces - că, după contactele sale recente cu preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, "observaţia generală" a fost că "intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat".

Moscova s-a bazat foarte mult pe Beijing pentru a putea continua războiul în Ucraina, aminteşte FT.

Orban a menţinut contacte cu Putin, Xi şi Trump în timp ce ţara sa deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pe care a preluat-o la 1 iulie.

FT scrie că există temeri că sprijinul lui Orban pentru un acord de pace, în timp ce Rusia controlează în continuare porţiuni mari din estul Ucrainei, ar putea submina hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei.

"Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace (din partea lui Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu încredere că, la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aştepta până la ceremonia de învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace", a scris Orban în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE.

"Are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru asta", a adăugat Orban.

"Sunt mai mult decât convins că, în perspectiva probabilă a victoriei preşedintelui Trump, raportul dintre povara financiară dintre SUA şi UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar acordat Ucrainei", a mai scris premierul ungar.

Orban este considerat de multă vreme cel mai prorus lider al UE şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar pentru Ucraina, cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace.

Acest lucru contrastează cu poziţia comună a UE conform căreia Ucraina trebuie ajutată să se apere şi că numai Kievul poate decide când să înceapă negocierile cu Rusia, potrivit Agerpres. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel