Iulian Iancu, avertisment crunt pentru 2022: Pe 1 aprilie se va produce un șoc! Dumitrescu: Fix când e ziua Păcălelii?! / Nu e păcăleală! Apare STAGFLAȚIA!

Iulian Iancu, fost membru al Camerei Deputaților din România și preşedintele World Energy Council, a vorbit despre economia din România din 2022, despre prețurile la facturi și PNRR. 

"România are cel mai mare preț la gaze naturale din Europa! Cum este posibil?! Cum e posibil să fie de 10 ori mai mare decât prețul de producție?

La energie electrică, ne uităm la prețurile de mâine și, din fericire, România are 95,1, față de o medie 120 de euro a lunii, la nivel european. Ne-am clasat și în luna decembrie la cel mai mare preț al energiei electrice din Europa, privind puterea de cumpărare a românului. Față de Germania, un român plătește 95,11, Germania plătește 12,13, Belgia plătește 9,68. Păi cum?! Cum putem noi vreodată să ne imaginăm că am putea contracara? Și din punct de vedere economic, și din punct de vedere al competitivității, și din punct de vedere al nivelului de trai. Este șocant ce vedem cu ochii noștri pentru o țară care a fost exportator net de energie electrică. Uitați-vă, suntem mai sus față de Cehia, Slovacia, Polonia, Austria", a spus Iulian Iancu, în direct la Antena 3.

"Cum e posibil așa ceva? Cum e posibil ca Germania să aibă cel mai mic preț, 12,13?", a întrebat Răzvan Dumitrescu, uimit de datele oficiale prezentate de Iulian Iancu. 

"M-am uitat pe mixtul ei de astăzi. 46,1 este cărbune și nuclear și 42,8 energie regenerabilă. Deci cea mai ieftină energie, nuclearul și cărbunele, care la ei este la un preț foarte accesibil", a completat Iulian Iancu. 

"Dar ei de ce au cărbune și noi închidem cărbune?", a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

"Pentru simplul motiv că tehnologia pe care ei au folosit-o în producția de energie le-a permis: filtrare, stocare, captare și deci, utilizarea cărbunelui fără să aibă impact asupra mediului. Pe noi, cineva, undeva, ne-a tot dirijat să renunțăm la cărbune, nu să facem investiții în a filtra, ca nemții, și a reduce emisiile și de a ne putea folosi de resursele de materie primă energetică extrem de importante din punct de vedere al siguranței.

Eu nu aș da vina în totalitate pe o mână nevăzută, ci aș spune că sunt doi factori: lipsa de profesionalism la decidentul român și mult prea frecventă schimbare a acestuia în ultimii 20 de ani. Am avut mai mult de 20 de miniștri, deci incapabil ca cineva să lege o strategie sau o acțiune coerentă pentru tehnologizare", a continuat Iulian Iancu. 

Ce urmează cu prețurile la facturi în ianuarie, februarie, martie. Iulian Iancu, anunț pentru români. Schimbarea incredibilă de la 1 aprilie: Se va produce un șoc

"Am văzut cum s-au împlinit prognozele, atât la prețul de energie electrică, cât și la gaze. Întrebarea e la ce să se aștepte consumatorii casnici în ianuarie, februarie, martie, atât la curent, cât și la gaz?", a spus Răzvan Dumitrescu. 

"În această iarnă, prețurile se vor menține ridicate, la fel de ridicate. La 1 aprilie se va produce un șoc. La 1 aprilie dispar măsurile de compensare și de plafonare ale prețurilor...", a mai spus Iulian Iancu.

"Adică fix de 1 aprilie, când e ziua Păcălelii?!", a subliniat Răzvan Dumitrescu. 

"De data aceasta nu va fi o păcăleală. Acele măsuri sunt inutile, mai mult au încurajat să crească prețul, sunt ca un Nurofen dat unui pacient grav bolnav, aflat la ATI, care doar îi diminuează durerea, nu-i vindecă boala! Cu alte cuvinte, de la 1 aprilie, prețul energiei electrice va fi dublu! Va fi dublu! De ce? Pentru că vedem toate contractele încheiate pe anul viitor. Ele se mențin la un nivel ridicat până la 1 aprilie, de la 1 aprilie se așează pe un plafon până la finalul anului de 200% față de aplicarea schemei. Omul acum este protejat de schemă, dar după ce nu mai e schema, va plăti dublu!

Ei, problema e că atunci când plătești dublu și nu ai schemă de compensare, prețul se duce în nivelul de trai, în competitivitate economică, în toate produsele și serviciile. Cu alte cuvinte, vom înregistra o cădere economică, o creștere a inflației și următorul punct este că  inflația se va situa la anul undeva la 10%, adică se va coroda puterea de cumpărare și nivelul de trai și anulează toate măsurile legate de creștere de pensii, de alocații, salarii", a completat preşedintele World Energy Council.

Ulterior acestor declarații, Iulian Iancu a punctat fiecare aspect la care trebuie să ne așteptăm la anul:

1. 200% creșterea prețului la energie electrică și gaze naturale

2. creșterea inflației - 10%

3. Stagflație = creșterea inflației, stagnare economică și șomaj

4. Șomaj

5. Migrarea forței de muncă = 500.000 de migrări în 2022, mai mult față de cifrele din prezent = CRIZĂ a forței de muncă în România

6. Scăderea competitivității, închiderea capacităților de producție economică: gaz, Azomureș, agricultură

7. PNRR = NU va funcționa în cursul anului 2022. "Astăzi, în decembrie, 21 de obiective din PNRR sunt neatinse! E o profeție ce vă spun! Deci 50% sunt nerealizați. Acești 50% condiționează politica de reforme. Reforma fiscală: dacă noi, până la 1 iulie, nu avem reformele realizate, nu putem cere bani! Până la final de 2022 noi trebuie să atragem 70% din cei 14,1 miliarde grant-uri. Cum îi atragem? Noi nu ne putem baza pe PNRR în 2022! Vom fi praf! (...)", a mai spus specialistul.

Răzvan Dumitrescu: Păi dumneavoastră ne arătați că ne ducem spre sărăcie! Că noi deja avem cele mai mici salarii din UE! Ce soluție mai are România?

Iulian Iancu: La punctul 8 vorbim de investiții în infrastructură. Va fi imposibil fizic să facem investiții în energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel