Iulian Iancu: Trebuie o decizie pe Memorandumul asumat la Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

România trebuie să ia o decizie imediată în privința Memorandumului privind Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat luni Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, la o conferință de specialitate.

Alegeri prezidentiale 2024

"Nouă ne trebuie, pe de o parte, o decizie imediată privind Memorandumul asumat (privind unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — n.r.). Am pierdut zece ani. Nu mai e timp de pierdut pentru că iată avem convingerea că suntem în cadrul și pe direcția unei strategii și viziuni europene. Pe de altă parte, ne trebuie acceptate și promovate cu prioritate proiectele privind dezvoltarea sistemului național de transport, proiectul regional privind descărcarea acestei cantități de energie din zona Dobrogei, respectiv urgentarea proiectului Tarnița-Lăpustești. Avem prin acest proiect românesc posibilitatea să contribuim esențial la cele trei obiective: de securitate, siguranță și suportabilitate", a subliniat Iulian Iancu.

În ceea ce privește energia nucleară, președintele comisiei parlamentare a afirmat că aceasta își are stabilit rolul în mixul energetic, la nivelul european, în noua strategie energetică, însă trebuie realizate investiții importante pentru cercetare, inovare și menținerea în siguranță a tehnologiei nucleare.

Iulian Iancu a menționat că există trei factori care avantajează energia nucleară, respectiv dependența crescută de materie primă energetică, care este în prezent la 56%, tehnologia existentă astăzi în Europa, ce o poziționează ca lider mondial și faptul că Uniunea Europeană consideră sectorul nuclear cel mai important factor în decarbonizare.

[citeste si]

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara săptămâna trecută că Memorandumul de intenție pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă va fi semnat în noiembrie. 

"De curând s-a votat, inclusiv în Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia, înființarea noii societăți care va duce la cea mai mare investiție de după revoluție, anume un grup nou de 600 de MW la Rovinari. Se lucrează intens, vom avea luna viitoare bucuria să asistăm la semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Totodată, continuă procedurile pentru desemnarea unui câștigător la Tarnița, centrala de pompaj care este atât de necesară unei noi viziuni de dezvoltare mai ales în zona regenerabilelor, o centrală care trebuie să asigure back-up-ul sistemului atunci când te duci cu atâta energie în zona de regenerabile", a afirmat ministrul.

Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă stabilește direcțiile viitoarei cooperări între Nuclearelectrica (SNN) și China General Nuclear Power Corporation (CGN) în vederea dezvoltării și implementării proiectului. După semnarea Memorandumului de către ambele părți, SNN și CGN vor intra în procesul de negociere aferent inițierii și finalizării ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture — JVCo) în care CGN va deține cel puțin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanță corporativă a JVCo și structurarea finanțării pentru dezvoltarea proiectului.

Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înființarea societății mixte (JVCo) care va construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și va deține 49% din acțiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să dețină restul de 51% din capital, prevederea fiind inclusă în Memorandum.

Cinci etape în realizarea proiectului Unităților 3 și 4

Proiectul Unităților 3 și 4 va fi realizat în cinci etape. În prima etapă va fi elaborat studiul de fezabilitate, va fi înființată JVCo, se va realiza transferul investiției SNN în EN către JVCo, transferul de permise/autorizații/licențe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo și evaluarea activelor existente ale SNN și ale Statului român având legătura cu Proiectul (inclusiv apa grea, combustibil nuclear etc.). Etapa a doua presupune aportul în natură efectuat SNN și de statul român la capitalul social al JVCo. Această etapă va cuprinde în special faza de construcție și testarea, inclusiv prima încarcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcțiune a proiectului în vederea exploatării comerciale. În etapa a treia se trece la exploatarea comercială urmând ca operarea și mentenanța proiectului să fie efectuate de o companie specializată, capabilă să își asume și să fie responsabilă pentru riscurile nucleare. Etapa a patra presupune dezafectarea care începe la data închiderii permanente a reactoarelor și se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel