Marele sportiv Ivan Patzaichin, sătul de promisiunile guvernanților, a decis să se adreseze premierului Victor Ponta și ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, despre situația locuitorilor din Delta Dunării, care s-au săturat de vorbe şi strategii de la centru. De Ce News publică integral scrisoarea lui Patzaichin.
"Stimate domnule prim-ministru,Stimate domnule ministru,
Vă adresez această scrisoare deschisă deoarece cred că problemele oamenilor din Delta Dunării pot fi rezolvate dacă respectăm natura şi o protejăm, dar şi prin implicarea oamenilor locului, mai ales aceia lăsaţi pe dinafară de tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 22 de ani. Am întâlnit în ultimul oameni în Deltă care deja te privesc rece când le vorbeşti. S-au săturat de milă şi pomeni şi de strategii de la centru, care zac pe rafturi în birouri. Au nevoie de lucruri şi proiecte concrete, cu rezultat direct asupra vieţii lor, cât mai repede. Proiecte pe care ei să le gândească şi cărora ei să le dea viaţă. Uniunea Europeană şi România le oferă o soluţie, să se adune într-un grup de acţiune locală, să vadă ce nevoi de dezvoltare au şi să îşi facă un plan, o strategie. Le trebuie puterea de a lucra la nivel local. Să nu mai conteze distanţele.
După regulile europene, grupurile de acţiune locală în Delta Dunării şi în alte părţi ale ţării, sunt formate din oamenii locului, adoptă un plan de dezvoltare şi cer ca-finanţare de la UE şi România pentru proiectele lor locale. Din întreceri am învăţat şi că întotdeauna trebuie să te gândeşti la următoarea olimpiadă, la următorul concurs.
Am patticipat în data de 13 septembrie 2012 la întâlnirea dedicată dezvoltării durabile a Deltei Dunării, la Crişan, din partea Asociaţiei !van Patzaichin-Mila 23, alături de dvs. şi alţi parteneri din mişcarea non-guvernamentală. V -am prezentat proiectele la care lucrez, prin care mi-am propus să devin un campion şi în dezvoltarea locală, alături de "Oamenii Deltei", grupul de acţiune locală a cărui realizare am susţinut-o.
Indiferent de tabără, partid, prietenii, duşmănii, interese pat1iculare, am chemat alături de noi, în echipa noastră, pe oricine era interesat să schimbe ceva în Delta Dunării. Unii au răspuns chemării, alţii nu. Dar am reuşit să adun în grupul "Oamenii Deltei", în jurul meu, prin încrederea pe care le-am transmis-o în reuşita proiectului nostru comun, oameni de la primării, întreprinzători cu afaceri mai mici sau mai mari în Delta Dunării, instituţii publice, oameni simpli, crescători de animale, tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, organizaţii neguvemamentale.
Am bătut la pas Delta Dunării, ne-am întâlnit cu oamenii şi ne-am dat seama că sunt probleme comune celor care trăiesc în zonele umede. De aceea am inclus în grup doar localităţile din zona umedă a Deltei Dunării, un oraş (Sulina, cu 4000 de locuitori) şi 7 comune. Pe această suprafaţă de 2.761 kmp trăiesc peste 12.000 de persoane în comunităţile din Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Crişan, C.A. Rosetti, Sulina, Sfântul Gheorghe.
Procesele verbale de la o şedinţă, dintr-un dosar, sunt nişte hârtii cu semnături. Am făcut mai mult de atât, am informat, am lucrat sub ochii tuturor, am promovat. În echipa noastră am invitat şi televiziunea naţională, TVR. Pentru pregătirea parteneriatelor necesare proiectelor de dezvoltare şi GAL, am parcurs Delta Dunării, ne-am întâlnit cu oamenii, însă am şi arătat asta, în mai multe emisiuni de televiziune. S-a povestit telespectatorilor ce înseamnă să fii LEADER, cum să faci un grup de acţiune locală şi cum se întâmplă astfel de lucruri în alte ţări europene. Doar grupul nostru de acţiune "Oamenii Deltei" a reuşit să facă asta, rezultatul fiind că am contribuit la informarea publicului despre cum să dezvolte iniţiative locale în mediul rural. Şi am arătat, pe ecran, la vedere, cum lucrăm, sub ochii oamenilor, pentru a forma GAL "Oamenii Deltei".
Luni de zile am dus muncă de animare, am mers în teritoriu pentru întâlniri, negocieri, obţinere de date, încheiere de parteneriate. Am trecut şi prin îngheţul Deltei Dunării, care ne-a ţinut în loc faţă de planmile iniţiale de elaborare a strategiei. Trebuie să ştiţi că o cursă cu transport public pe apă, în Delta Dunării, costă, pentru parcurgerea a 50 de în echivalent kilometri, cât o cursă de circa 250 de km pe teren. Ca mmare, eforturile de a aduce laolaltă oamenii Deltei au impus costuri foarte mari, demne de luat în seamă. Toate deplasările au fost plătite din buzunarele celor care au îndrăznit să viseze.
Aşa cum cer regulile, am pregătit şi depus în acest an candidatura grupului nostru pentru selecţie, cu un plan de dezvoltare locală serios. În anul 201 O au concurat doar două grupuri locale potenţiale din judeţul Tulcea, care nu au fost acceptate, iar din toată Dobrogea nici unul. În situaţia aceasta s-a cerut în ghid -şi am trimis observaţia noastră că este o problemă specifică, la minister -să avem vecinătate cu un alt grup de acţiune locală. Ceea ce în cazul nostru, ţinând cont de situaţia concretă, nu era posibil. Teritoriul acoperit de grupul nostru nu avea alţi vecini decât Ucraina, nici un alt grup de acţiune locală recunoscut, asta ne-a făcut din start să pierdem 5 puncte din 100, dacă planul nostru ar fi fost analizat şi punctat.
Grupul nostru potenţial nu a participat la competiţia din 201 O, ca atare nu a beneficiat de antrenamentul oferit din fonduri europene, pentru că în 2012 nu s-a mai asigurat finanţarea pregătirii planurilor-strategiilor de dezvoltare locală. S-au investit peste 4.500.000 euro în etapa de pregătire a celor care au concurat în 2010. Iar în competitorii pentru etapa de concurs 2012, nimic. Ne-am asumat acest risc de a lupta pentru ce-finanţare. Am sperat ca, dacă o fi să avem greşeli minore în planul nostru de dezvoltare, să ni se ceară lămuriri. Am scris şi la minister şi am propus să ni se ceară clarificări, dacă este nevoie, în perioada de evaluare. Nu ni s-a cerut nicio lămurire.
Vă scriu să vă fac cunoscută nemulţumirea mea legată de respingerea candidaturii GAL-ului "Oamenii Deltei". Eforturile noastre, munca depusă, toate întâlnirile şi nu în ultimul rând contribuţia financiară proprie prin care am susţinut campania de pregatire a acestor proiecte nu au fost luate în seamă în procesul de evaluare al candidaturilor de către minister. Practic toate iniţiativele gândite împreună cu comunităţile din Deltă, dezbătute şi pregătite să fie transpuse în iniţiative concrete, nu au fost considerate eligibile si nici măcar nu au trecut în etapa de evaluare a calităţii lor, conform deciziei luate la 4 luni de la apelul lansat în 2 martie 2012, comunicate în 3 septembrie a.c.
Din experienţa mea un campion nu devine campion dacă nu îşi doreşte să urce pe podium. Apelul pentru planuri-strategii de dezvoltare locală din acest an este o competiţie care a înregistrat multe propuneri. Nimeni nu ajunge pe podiumul medaliaţilor, dacă nu îşi doreşte, iar această voinţă a GAL-urilor potenţiale, de înscriere în competiţia din 2012, pentru finanţarea de planuri de dezvoltare locală, este un mare plus ce nu trebuie irosit.
Consider că acceptarea a cât mai multe candidaturi de GAL-uri în etapa de evaluare este benefică pentru competiţie şi pentru comunităţile locale. Consider şi vă propun să nu descalificaţi tocmai acele GAL-uri care au depus eforturi importante pentru pregătire, inclusiv folosind resurse pr·oprii ca să se organizeze şi să se pună pe treabă.
Întâlnirea de la Crişan ne-a arătat mai clar ca niciodată, cum GAL-urile şi planurile de dezvoltare locală, sunt soluţia potrivită şi deasemenea faptul că Acţiunea LEADER este abordarea pe care noi toţi merită să o susţinem, în interesul României. Pentru a avea cât mai mulţi campioni şi performanţă în mediul rural.
Fac apel la viziunea dunmeavoastră pentru aceasta ţară pentru anii următori şi vă rog să vă implicaţi pentru acordarea de şanse inclusiv acelor GAL-uri care merită, care îşi doresc, muncesc şi se luptă pentru ceea ce îşi propun. Lupta şi eforturile să fie şi să rămână un mijloc de succes, ca în spot1. Scopul nostru este în final să fim cu adevărat mândri ca români, că am reuşit până la capăt. Eu vreau să urc pe podium şi în acest concurs.
Oamenii din zona rurală s-au săturat de vorbe şi strategii de la centru.
24 septembrie 2012
Ivan Patzaichin
Reprezentant legal GAL "Oamenii Deltei"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News