Cei mai importanți medici din România, cunoscuți mai ales în timpul pandemiei de COVID-19, au vorbit deschis despre ivermectină, medicamentul care a stârnit o mulțime de controverse.
Ivermectina este noul medicament pe baza căruia s-au declanșat o mulțime de controverse, discuții și revolte. Totul a pornit de la un studiu recent al Universităţii din Liverpool, care a asociat ivermectina, un medicament antiparazitar pentru câini, ieftin, cu reducerea şi eliminarea virusului SARS-CoV-2 din organism.
Odată cu apariția acestui studiu, o primă reacție a venit direct de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care avertizează clar că folosirea Ivermectinei la oameni ar putea avea consecinţe grave pentru sănătate.
"În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect. În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.
Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane". (VEZI mesajul COMPLET)
Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, a vorbit despre Ivermectină și a făcut o comparație incredibilă cu ciocolată.
"Trebuie să înțelegeți un lucru! Între diferitele specii există substanțe care nu se pot folosi. Omul mănâncă ciocolată cu multă plăcere! Ciocolata dată la pisică sau la câine, îl bagă în insuficiență hepatică sau poate să-l și omoare pe acel animal!
La fel, un medicament care se folosește în uz veterinar, dacă nu este studiat pentru uz uman, s-ar putea să fie dăunător! Până nu se termină aceste studii ș nu se poate recomanda la om! Asta e toată problema", a spus el.
Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și dacă un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.
"Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii. Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.
Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat. La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni. Trebuie mai întâi avizat, iar mai apoi folosit în studii clinice", a spus Virgil Musta, exclusiv pentru DC NEWS.
Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, a spus că: "În primul rând, știm că este un medicament care nu a fost inventat numai pentru câini, și mai puțin pentru pisici, ci a fost inventat și pentru oameni. Acest medicament este un antiparazitar extrem de puternic, care distruge niște specii de paraziți care de la bun început trebuie spus că nu prea trăiesc în zonele cu climă temperată cum este Europa, cum este o bună parte din America de Nord, Canada, astfel încât, acest medicament a fost inițial destinat pacienților din Africa, care se întâlneau cu niște paraziți cu nume ciudate: Strongyloides, Onchocerciasis, precum și Filarioza.
Există studii din anii '90 și 2000 care au arătat foarte clar că este un medicament cu acțiune antivirală în laborator împotriva unor virusuri ARN, așa cum este coronavirusul. Spre exemplu, virusul West Nile, e dovedit că medicamentul are activitate împotriva lui și alte câteva virusuri ARN și este activ și distruge și virusuri ADN, ca febra Zika spre exemplu". (Vezi mesajul COMPLET)
Întrebat dacă a folosit pentru pacienții săi infectați cu COVID-19 ivermectină, Adrian Marinescu a răspuns: "Categoric, nu! Nici nu intră în discuție. Aici lucrurile sunt clare. Nu poate fi folosit în momentul în care nu există o autorizare. Nu intră în discuție. Pentru a face o prescripție medicală, trebuie să plec de la o bază. Această bază nu există. Sigur că ne așteptăm să fie această bază și lucrurile să fie încercate, pentru că experiența concretă ne va spune cât ne ajută".
"În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (n.r. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni.
E de neînțeles că un medicament care nu e aprobat nicăieri pentru uz uman devine un panaceu pentru COVID-19, iar tratamentele aprobate de autoritățile științifice sunt puse la îndoială". (VEZI mesajul COMPLET)
"Dacă ar fi validată, categoric aș prescrie ivermectina. Am citit prospectul medicamentului ivermectină de uz uman și nu are interacțiuni medicamentoase și reacții adverse care să ne pună probleme mai deosebite decât foloseam la începutul pandemiei, Kaletra și Hidroxiclorochina", a spus Carmen Dorobăț. (VEZI mesajul COMPLET)
Dr. Alexandru Rafila a explicat care sunt efectele secundare ale ivermectinei la oameni, conform FDA (Agenţia Federală a Medicamentelor din SUA).
"Aş mai vrea să mai fac o precizare. Medicii din România nu pot prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu. El nu se găseşte în farmaciile de uz uman. Nici medicii veterinari nu pot prescrie unor persoane acest medicament, pentru că medicii veterinari nu au drept de practică în medicina umană. Să nu creăm false iluzii oamenilor.
Apoi zice care este pericolul pentru oameni dacă iau ivermectină. Efectele secundare includ..... (VEZI totul AICI)", a spus dr. Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu