IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 În prima vineri după PAȘTI, Biserica Ortodoxă sărbătorește IZVORUL TĂMĂDUIRII. Este un praznic închinat Maicii Domnului.
Despre Izvorul Tămăduirii
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiției, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: ”Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 Leon va face ascultare și astfel, va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla fața cu această apă, iar orbul va începe să vadă.
[citeste si]
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire a construit o biserică și mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 Credincioșii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăți a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există până astăzi izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.
Ce fac creștinii în această zi
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: ”Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 Astfel, s-a reținut în popor că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga ”arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V - VI.
Ce să nu faci în această zi
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 De Izvorul Tămăduirii, NU se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cu această ocazie nu se muncea pentru că cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai reveneau până la moarte. De asemenea, boii nu se înjugau pentru a nu îmbolnăvi.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.
Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.
IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 O altă practică străveche care este complet interzisă în aceasta zi este vrăjitoria. Se spune înainte femeile umblau cu tot felul de vrăji în ziua de Izvorul Tămăduirii, tocmai pentru că apele avea puteri miraculoase și le ajutau pe acestea să își împlinească dorințele.
Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri și apoi se spăla cu ea scăpa de ghinioane și necazuri. Totuși, acest obicei este considerat un mare păcat, iar în majoritatea zonelor țării el a fost dat de mult uitării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News