James Bluemel, producătorul documentarului "The Romanians are coming", a făcut o declarație neașteptată despre România.
James Bluemel a participat, vineri, la o dezbatere la Timişoara, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe marginea serialului difuzat de Channel 4 în Marea Britanie, "The Romanians are coming" ("Vin românii"), care a creat controverse în rândul românilor stabiliţi acolo, transmite Mediafax.
În cadrul dezbaterii, Bluemel a fost întrebat despre unul din episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa, fiind prezentaţi mai mulţi români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar câini maidanezi scotocind prin gunoaie şi blocuri dărăpănate.
Întrebat de ce nu a arătat şi o parte din frumuseţea Oraviţei, James Bluemel a răspuns că lui îi place ţara noastră, dar că el prezintă România "celor din serial", nu a lui.
"Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa", a spus autorul serialului.
Titlul documentarului, ales pentru a atrage publicul
De asemenea, participanţii la dezbatere au comentat pe marginea titlului seriei despre care au afirmat că este unul "nefericit".
"Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu poate reda în integralitatea sa acest fenomen. Am vrut să arătăm care sunt temerile şi prejudecăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul. (...) Dacă dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv", a declarat Bluemel.
Regizorul documentarului "Romanians are coming" a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor.
"Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas-bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă", a explicat James Bluemel.
Fură românii locurile de muncă ale britanicilor
Cât despre faptul că românii le-ar fura locurile de muncă britanicilor, Bluemel a precizat că nu a vrut să scoată în evidenţă acest aspect.
"Locuri de muncă sunt... Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui", a mai spus britanicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu