Jandarmeria Alba, zguduită de un scandal monstru

jandarmerie
jandarmerie

Fostul şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herţa și  căpitanul Liviu Valentin Rusu au fost deferiţi justiţiei de procurorii militari anticorupţie, care îi acuză pe ei şi pe alţi 35 de foşti si actuali subordonaţi de sute de fapte de corupţie, abuz şi santaj, potrivit unui comunicat al DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că au fost trimişi în judecată căpitanul Liviu Valentin Rusu, comandant de grupă la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei (IJJ) Alba, şi colonelul în rezervă Ioan Onac Herţa, fostul inspector şef al instituţiei, potrivit Mediafax.

 Herţa este acuzat de anchetatorii de fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, uz de fals, înşelăciune, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi fapte de omitere a sesizării organelor judiciare.

 Căpitanul Rusu este acuzat de instigare la fals intelectual, instigare la iabuz în serviciu contra intereselor persoanelor, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice. Acesta ar fi comis faptele în perioada ianuarie 2007 - iulie 2008.

 Alături de aceştia vor fi judecaţi foşti şi actuali angajaţi ai IJJ Alba - Cornel Vasile Avram, Flavius Cornel Bara, Marius Barbu, Lucian Bretean, Teodor Sorin Bogin, Ioan Radu Borteş, Silvia Adela Bruzan, Claudiu Dăian, Traian Dârlea, Gheorghe Ghiuşan, Ovidiu Gostian, Mircea Gujbă, Nicolae Ioan Haţegan, Ionuţ Onac Herţa, fiul fostului inspector, Alexandru Ilieş, Alexandru Macarie, Nicolae Marian, Traian Marinca, Gheorghe Mărginean, Ioan Virgil Moşneag, Gheorghe Mutu, ADrian Dorin Nariţa, Iulian Nistorescu, Teodor Pădurean, Sabin Petruşe, Eugen Popescu, Emanoil Sabău, Aurel Pârcălab Savu, Traian Claudiu Simedru, Călin Stoica, Vasiu Gheorghe Tîrc, Gabriel Marian Tribiţ, Ştefan Trifoi, Ştefan Varro şi Raul Alin Vinţan, acuzaţi de abuzuri şi falsuri comise la această instituţie.

 Procurorii arată, în rechizitoriul transmis instanţei, că în 2006, la nivelul IJJ Alba, s-a format o "asociere de tip infracţional" iniţiată Herţa şi Moşneag, care îndeplineau în acea perioadă funcţiile de inspector şef, respectiv de contabil şef al IJJ Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonaţi, şi trei din lucrătorii biroului financiar al unităţii, respectiv inculpaţii Dârlea, Marian şi Borteş.

Scopul acestei asocieri de tip infracţional, notează anchetatorii, a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

 Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, care au fost utilizate, în acelaşi scop - de a obţine credite în mod ilegal. Începând din 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care cadrele militare din IJJ Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel