Acțiunile Jandarmeriei au fost din ce în ce mai dure pe parcursul anului 2012, după confruntările din Piața Universității. Mai multe persoane, dar și asociații, au dat în judecată Jandarmeria și au făcut plângeri penale. De Ce News a intrat în posesia primei decizii de sancționare în Instanță a acestei instituții. Jandarmeria a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 5.000 de lei și la anularea amenzii aplicate în Piața Universității. Decizia nu este definitivă.
Diana Iftodi este una dintre persoanele care a fost agresată și căreia i s-a întocmit un proces verbal de contravenție pentru simplu motiv că în ziua de 9 mai 2012 se afla în Piața Universității, în zona Fântânii. Documentele ne-au fost transmise de George Epurescu președintele Asociației România Făra EI, printre inițiatorii al mișcării din Piața Universității 2012.
"Eu mă aflam acolo numai pentru a filma protestele", arată Iftodi în plângerea depusă la instanță. "Menționez că nicio clipă nu am scandat nimic în acea seară. După câteva minute petrecute la Fântână m-am îndreptat spre Pasajul pietonal. Aproape de intrarea în Facultatea de Geografie, manifestanții, care nu mai scandau nimic de câteva minute și plecaseră spre Pasaj, au fost înconjurați de 4-5 jandarmi. M-am întors să filmez. După câteva zeci de secunde, cu rapiditate, a venit un căpitan de jandarmi echipat de luptă, cu armură și a încercat să-mi smulgă aparatul de filmat din mană. Aceste relatari sunt confirmate de declarația martorului", relatează persoana agresată.
Protestele din acea seară erau îndreptate împotriva unui căpitan care, cu o zi înainte, ridicase mai mulți protestatari pentru că au mers în grup să depună un memoriu la Ministerul de Interne, în atenția ministrului Ioan Rus.
"Într-un final, când au decis că și-au transmis mesajul și vroiam să plecam, am întors capul și în jur de 15 jandarmi se îndreptau grupați spre noi. Noi nu am primit nicio somație, nu s-au legitimat, nu aveau nicio intenție de a ne legitima, nu ni s-a dat nicio explicație".
Arestații acuză tratamentul degradant
"Am realizat că ei au alte reguli și ca autoritatea în rândul jandarmilor e mai presus de lege, și chiar de conștiință. Mi se facea tot mai frică și m-am bucurat să ajung la secție și să îi văd pe ceilalți. Ne-au luat telefoanele și, după ce a trecut mai mult de o oră fără să ni se spună ce au de gând să facă cu noi, am vrut să îl sun pe fratele meu, care mă aștepta acasă, dar nu m-au lăsat. Am încercat să le explic, dar nu mă ascultau. Repetau ca nu este prezent “șeful” să își dea acordul. Atunci m-am simtit legată, complet nepuncioasă să mă apăr și la mila unui “șef”. Jandarmii, nu doar că nu au respectat nicio procedură legală, dar m-au supus la un tratament degradant prin săltarea cu violență. Tratamentul degradant este interzis prin Art. 3 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, parte integrantă a Tratatului Uniunii Europene", se mai arată în plângerea depusă de Diana Iftodi.
În concluzie, magistrații Judecătoriei Sectorului 1 care au judecat cererea Dianei Iftodi împotriva Ministerului Administrației și Internelor - Jandarmeriei Române UM0575 au dispus să admită cerererea de sesizare a Curții Constituționale. De asemenea, instanța a dispus anularea procesului verbal întocmit la 09.05. 2012. Exonerează petenta de plata amenzii în cuantum de 1000 de lei. Admite în parte cererea de acordare a despăgubirii morale și obligă intimata la plata către petentă a sumei de 5000 de lei cu titlu de despăgubiri morale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu