Pentru că e anotimpul în care schimbăm ochelarii de soare în funcție de ținute și vrem să fim cât mai fashioniste, am rugat-o pe Janina Nectara, jurnalist de modă, prima româncă ce a scris la cea mai influentă publicație de modă din lume, revista Vogue, desemnată Biblia Modei, să ne spună, fiind cea mai în măsură la acest capitol, cum se poartă ochelarii de soare! Janina a studiat Designul Vestimentar în România, dar și fashion business în Paris și a lucrat alături de creatorul preferat al Primelor Doamne ale Americii, Oscar De La Renta.
Iată care sunt tipsurile Janinei Nectara, cea care a lansat recent inedita campania “Femei pe bancnote”, căreia i s-au alăturat nume mari precum INNA, Antonia și Proconsul.
Janina Nectara, alături de Roberto Cavalli
Ochelarii de soare se aleg în primul rând după formă chipului, nu neapărat după ținută. Principiul de a alege ochelarii de soare perfecți pentru tine este unul foarte simplu și ușor de reținut: descoperă care este forma feței tale și încearcă să o echilibrezi prin alegerea unor rame cu efect opus. Toate direcțiile de mai jos se aplică atât doamnelor cât și domnilor.
Față rectangulară
Dacă ai fața pătrată, cu maxilarul bine definit și pomeți proeminenți, optează pentru ochelari cu formă rotundă sau ovală, pentru ați îndulci trăsăturile. Pentru un look clasic, modelele Butterfly sau Aviator ar fi cele mai facile opțiuni.
Față rotundă
Dacă ai față rotundă, cu obraji plini și un maxilar nu foarte bine definit, echlibrează efectul de rotunjime cu o pereche de ochelari pătrați, dreptunghiulari, sau cu forme geometrice, care vor crea aparența unor trăsături mai bine definite.
Față ovală și prelungă
Dacă ai fața îngustă și alungită, cu o frunte înaltă și nasul subțire și ascuțit, alege o pereche de ochelari care să atragă atenția asupra liniilor orizontale ale feței, creând iluzia de lățime. Cea mai bună opțiune sunt ochelarii gen „cat eye”, cu detalii pe partea superioară a ramei și cu colțurile de sus alungite înspre exterior.
Față romboidală
Dacă ai o fizionomie dominată de pomeți, care se îngustează către frunte și către bărbie, poți încerca ochelari care să adauge rotunjime. O formă rotundă a lentilei, care să încadreze linia pomeților și pe cea a sprâncenelor ar fi o abordare care ți-ar flata trăsăturile. Este cazul ochelarilor Bowline, Clubmaster, care vor crea un astfel de efect.
Față în formă de inimă
Dacă ești posesoarea unei frunți late, obrajii îți sunt rotunzi și bărbia îngustă, sau ceea ce se numește „față în formă de inimă”, optează pentru ochelari cu lentile alungite înspre partea de jos a feței, pentru a crea iluzia de lățime înspre bărbie. Încearcă ochelarii în stil Aviator, Wayfarer sau orice variație a acestui stil pentru un efect garantat.
Forma ramei este deosebit de importantă, însă mai departe, putem vorbi și despre alți parametri notabili. Cel mai important-culoarea!
Culoarea ramelor ochelarilor poate fi folosită pentru a evidenția nuanța ochilor. Variantele conservatoare alătură ochilor albaștri rame albastre, celor căprui rame caramel și așa mai departe. Pentru un look îndrăzneț, însă, se pot adopta variante complementare – pentru ochi verzi, ochelari cu rame roșii sau magenta, pentru cei albaștri-rame galbene sau portocalii, pentru cei căprui-rame de un albastru regal, oliv sau arămiu, iar pentru ochii negri-violet, verde sau portocaliu ar intensifica perfect frumusețea irisului.
Secundar, rama ochelarilor poate fi corelată cu nuanța părului. Blondul rose, cel platinat, castaniul, negrul intens, părul alb, părul grizonant sunt considerate aparținând spectrului rece, iar culoarea ramei ar trebui să fie dintr-o zonă similară. Ramele în culori calde sunt recomandate blondului auriu, roșcatului, castaniului auriu și negrului maroniu.
În al treilea rând, tenul cu o luminozitate rece este asociat ramelor în culori reci, în timp ce pielea cu luminozitate caldă, celor în culori calde.
Foarte important de punctat rămâne faptul că în modă nu există reguli! Dimpotrivă, moda, ca să evolueze, ne îndeamnă să experimentăm cât mai mult și cât mai divers. Așa că toate trucurile de styling de mai sus se aplică doar dacă doriți să corectați asimetrii ale chipului. În rest, fiți liberi să alegeți chiar la polul opus tuturor direcțiilor menționate mai sus. Până la urmă, ochelarii cu adevărat potriviți pentru dumneavoastră sunt fix cei care vă plac!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News