Râsul nu este o glumă într-o regiune a Japoniei, unde cetățenilor li s-a ordonat prin lege să râdă cel puțin o dată pe zi pentru sănătatea lor.
Japonezilor li se impune prin lege să râdă zilnic.
Ordonanța, adoptată vinerea trecută în prefectura Yamagata din nordul țării, a fost inspirată de cercetările efectuate de universitatea locală, care au arătat că râsul regulat poate reduce riscul de boli de inimă și vă poate ajuta să trăiți mai mult.
Pe lângă faptul că obligă persoanele fizice să râdă zilnic, legea cere, de asemenea, întreprinderilor să "dezvolte un mediu de lucru plin de râs" și desemnează a opta zi din fiecare lună drept "zi a râsului".
Legea a fost propusă și adoptată de membri ai Partidului Liberal Democrat conservator. Însă miniștrii opoziției au criticat legea, afirmând că încalcă "dreptul fundamental al omului" de a rămâne fără reacție.
Toru Seki, din partea Partidului Comunist Japonez rival, a declarat: "A râde sau a nu râde este unul dintre drepturile fundamentale ale omului garantate de constituție în ceea ce privește libertatea de gândire și de credință, precum și libertatea interioară".
Alții au susținut că aceasta îi discriminează pe cei care nu pot râde din cauza unor dizabilități. Satoru Ishiguro, de la coaliția Prefectural Politics Club, a declarat: "Drepturile omului ale celor care au dificultăți în a râde din cauza bolii sau din alte motive nu trebuie să fie subminate".
Expertul constituțional Shigeru Minamino, de la Universitatea Kyushu, a îndemnat politicienii să nu mai fie "ridicoli".
"Nu este treaba voastră", s-a înfuriat el. "Cred că este bine să râzi cel puțin o dată pe zi, dar asta ține de opiniile și valorile mele personale. Nu este ceva care să fie ordonat sau recomandat de o adunare prefecturală", a continuat acesta.
Studiul privind râsul de la Universitatea Yamagata, publicat în Journal of Epidemiology în 2019, a constatat că cei care au râs cel puțin o dată pe săptămână au fost mai puțin susceptibili de a dezvolta probleme cardiovasculare decât cei care au făcut acest lucru mai puțin de o dată pe lună.
Cercetătorii au studiat 17.152 de persoane în vârstă de 40 de ani sau mai tinere. Participanții au completat un chestionar în care au înregistrat cât de des au râs, iar starea lor de sănătate a fost urmărită pe parcursul mai multor ani.
Cercetătorii au notat: "Am definit 'râsul cu voce tare' ca râs. Pe cale de consecință, chicotitul și zâmbetul nu au fost luate în considerare ca râs".
Ei au concluzionat: "Constatările noastre sugerează că râsul zilnic ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și ar putea crește longevitatea".
Ziua de 8 august a fost desemnată drept "ziua râsului" în prefectura Hokkaido, deoarece 8/8 în japoneză sună ca "haha", conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu