Ministerul japonez de externe a declarat că forțele de securitate ruse au încălcat Convenția de la Viena.
Japonia a acuzat marți Rusia de comportament inacceptabil și a avertizat că va lua ”măsuri adecvate” ca răspuns, la o zi după ce agenția federală de securitate rusă, FSB, a reținut un diplomat japonez la Vladivostok.
Oficialul, identificat în rapoarte ca fiind Tatsunori Motoki, a fost acuzat că este spion. Motoki este consul la Consulatul General al Japoniei din Vladivostok, în estul Rusiei. Tokyo a negat însă acuzația de spionaj.
Ministerul rus de Externe l-a declarat pe oficialul japoenz persona non grata pentru activități ”în detrimentul intereselor de securitate ale Rusiei”. Consulul a fost eliberat după câteva ore de detenție și i-au fost acordate 48 de ore pentru a părăsi țara.
Într-o declarație, Ministerul de Externe japonez a acuzat FSB de detenție și interogatoriu ”coercitiv”, potrivit agenției de știri japoneze Kyodo, citată de Politico.
Ministerul de Externe a spus că acțiunea de constrângere fizică asupra unui diplomat este o ”încălcare” a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.
”Guvernul japonez depune un protest puternic și solicită scuze oficiale din partea Rusiei și prevenirea reapariției. În plus, Guvernul japonez va lua măsurile corespunzătoare”, se arată în comunicat.
”Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel ca el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar”, a declarat Matsuno
FSB a susținut că Motoki a primit informații clasificate despre cooperarea dintre Rusia și țările din Asia-Pacific, precum și despre impactul sancțiunilor occidentale asupra regiunii din Extremul Est a Rusiei. De asemenea el este acuzat că a plătit pentru obține aceste informații.
Citește și:
Mii de persoane, printre care zeci de lideri mondiali, se strâng în capitala niponă, Tokyo, pentru funeraliile de stat organizate pentru fostul premier, Shinzo Abe. El a fost împuşcat în timpul unei demonstraţii electorale, în luna iulie. Decizia ca pentru domnul Abe să fie organizate funeralii de stat este controversată. Numeroase persoane s-au aliniat pentru a aduce flori în faţa Arenei Budokan, iar altele au venit în apropiere pentru a protesta. Un cordon de securitate a fost desfăşurat în jurul Arenei, în timp ce zeci de personalităţi ajung în coloane lungi de maşini.
Acestea reprezintă o mărturie despre statutul pe care domnul Abe îl avea printre aliaţii Japoniei. Mulţi dintre aceştia au ajuns la Tokyo marţi. În ţară însă, aproximativ 60% dintre cetăţeni afirmă că nu susţin funeraliile de stat. Mulţi sunt nemulţumiţi că guvernul cheltuieşte aproximativ 12 milioane de dolari din banii contribuabililor fără a cere aprobarea Parlamentului Japoniei, scrie Rador.
"Prim-ministrul Ciucă a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul șef de guvern din Japonia care a vizitat țara noastră și cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către președintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018", precizează Guvernul într-un comunicat de presă.
"Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susținut că încheierea Parteneriatului Strategic între România și Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar și o moștenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât și Japonia împărtășesc aceleași valori și interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli", se mai arată în comunicat.
"Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News