EXCLUSIV  Japonia, consultanţă pentru proiectele de infrastructură din România. E.S. Ovidiu Dranga: Ar trebui să căutăm noi parteneri, în afara UE. Suntem capabili!

Foto Pixabay
Foto Pixabay

Guvernul Japonez a oferit României sume de bani fără dobândă sau cu dobândă mică pentru a dezvolta calea ferată ce unește capitala de Constanța, dar și pentru realizarea metroului care duce la aeroportul Otopeni. Din păcate, administrațiile din România nu au avut mare succes în implementarea acestor proiecte. Acum, însă, ne putem lăuda cu cel de-al treilea pod din lume ca lungime din Europa, în Brăila, realizat în principal de o companie japoneză.

Podul din Brăila este o investiție spectaculoasă. Acesta ar putea fi începutul unor noi proiecte de infrastructură extraordinară. 

După cum a declarat Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, E.S. Hiroshi Ueda, într-un interviu acordat pentru DCNews, Japonia acordă consultanță, oferă bani cu dobânzi mici sau complet fără dobanzi, pentru proiecte de infrastructură din România, inclusiv pentru calea ferată ce unește Bucureștiul de Constanța. 

”Japonia este o țară a tehnologiei, iar România este o ţară în creștere, Cred că aceste lucruri se vor sincroniza și tehnica va fi importată mai mult către România.

Legat de calea ferată dintre Constanța și București, a fost o cooperare interguvernamentală pentru că România era o țară în dezvoltare. Acum România este o țară dezvoltată așa că schema va fi modificată, pentru că sunt acordați bani mai mulți țărilor aflate în dezvoltare, decât celor dezvoltate. 

Banii de la guvern nu vor fi mulți. Dar pe de altă parte, din sectorul privat, vor fi multe companii care vor dori să investească în România", a transmis ambasadorul.

Ovidiu Dranga: România ar trebui să caute noi parteneri în afara UE

Întrebat dacă va reuși să convingă aceste companii japoneze, Ambasadorul României la Tokyo, Ovidiu Dranga, a declarat că se bucură că are această oportunitate de a da vești bune.

”Discuțiile legate de acest proiect strategic legat de infrastructura, în special de infrastructura de cale ferată. Este vorba despre conectarea cu liniile de dimensiuni europene din România și Republica Moldova cu contribuția Japoniei, bineînțeles. 

Asta înseamnă vești bune, pentru că în situația actuală ar însemna o apropiere a Republicii Moldova de Europa, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidat. Astfel, este important să subliniem că această cooperare are un nou obiectiv. Obiectivul este să atragă bani privați și expertiză de nivel înalt în gestionarea sistemului de căi ferate. Nu e vorba doar de construcția sau îmbunătățirea unei linii, ci de introducerea metodelor de administrare japoneză. 

Așadar, intenția este de a asimila noi metode de administrare din Japonia și, de ce nu, de a crea un proiect pilot care să conducă la îmbunătățirea întregului sistem de administrare a căilor ferate din România. 

Ar trebui să mergem mai departe și să creăm noi oportunități pentru cooperare între România și Japonia. Și asta pentru că România a atins un anumit nivel, un nivel înalt, aș putea spune, de interoperabilitate tehnologică cu Japonia și cu alte țări din afara Uniunii Europene.

Asta este important pentru că permite existența unui spațiu în care să căutăm parteneri complementari care pot să contribuie la dezvoltarea României.

România ar trebui să caute noi parteneri, cu o gândire similară, în afara Uniunii Europene. Suntem capabili să facem asta. Polonia face deja asta și alte state din comunitate stabilesc parteneriate cu jucători importanți pe plan mondial ca Japonia, Coreea de Sud, Australia și alții . Ar trebui să fim mai curajoși în căutarea de parteneri economici cu țări ca Japonia care joacă și vor continua să joace roluri cheie în reconfigurarea viitoarelor lanțuri de aprovizionare din lume . România este deja o destinație pentru multe companii japoneze care operează în domeniul tehnologiei de nivel înalt. Ar trebui să ne concentrăm eforturile pe pregătirea acestui forum bilateral pentru ca asta ar oferi cu adevărat un semn către lumea financiară, către lumea tehnologiei, că România este de încredere, că este atractivă din acest punct de vedere", a punctat E.S. Ovidiu Dranga. 

Emisiunea integrală cu Bogdan Chirieac, Ambasadorul Japoniei Hiroshi Ueda și Ambasadorul României Ovidiu Dranga poate fi urmărită aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel