Premierul Japoniei ar putea deveni primul lider nipon care participă la o reuniune NATO.
Premierul nipon Fumio Kishida intenţionează să participe la summitul NATO din iunie din capitala Spaniei, Madrid, ceea ce înseamnă că el ar deveni primul lider nipon care ia parte la o reuniune a alianţei nord-atlantice, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală, citată de agenţia locală Kyodo, tranmite Agerpres. Participarea lui Kishida la summitul de la Madrid, din 29 şi 30 iunie, depinde de situaţia politică internă, a mai spus sursa citată.
Oficiali guvernamentali speră că participarea lui Kishida la summitul NATO va întări coordonarea cu SUA şi ţările europene în ceea ce priveşte răspunsul la războiul Rusiei în Ucraina şi la eventuale evenimente neprevăzute în Strâmtoarea Taiwan.
Kishida intenţionează să se deplaseze la Madrid după ce va lua parte la un summit de trei zile al Grupului celor Şapte naţiuni puternic industrializate, din 26 iunie, în Germania. Şi Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au fost invitate să participe la summitul NATO de la Madrid în calitate de ţări partenere în regiunea Asia-Pacific.
Guvernul Japoniei a anunţat că va permite din nou accesul turiştilor din 10 iunie, după ce frontierele ţării au fost închise călătorilor din străinătate de la începerea pandemiei de COVID-19, relatează EFE.
Măsura, anunţată de premierul nipon, Fumio Kishida, presupune un pas în plus în flexibilizarea restricţiilor de frontieră aplicate în ultimele luni şi după ce la jumătatea lunii mai s-a anunţat că se va permite accesul grupurilor turistice din patru ţări sub formă de test. Intrarea turiştilor se va limita într-o primă fază la călătorii care vin în tururi organizate, a anunţat premierul Kishida.
Ridicarea restricţiilor pentru turişti se va aplica celor veniţi dintr-o listă de ţări considerate de risc scăzut, care va fi actualizată în funcţie de situaţia COVID-19, a detaliat MAE nipon într-un comunicat. Autorităţile nipone au elaborat şi norme împotriva contagierii cu coronavirus care vor fi aplicate de centrele de cazare şi de turoperatori şi va necesita din partea turiştilor măsuri preventive, precum purtarea măştilor sanitare.
Japonia a ţinut închise frontierele pentru toţi vizitatorii străini, de la începerea pandemiei în 2020, iar până în urmă cu câteva luni interzicea şi intrarea celor cu viză de studii, de muncă sau de afaceri, în cadrul strategiei pentru a evita răspândirea coronavirusului şi a variantei Omicron.
Arhipelagul nipon permite în prezent intrarea pe teritoriul său a 10.000 de călători zilnic, din care fac parte cetăţeni japonezi sau rezidenţi străini reveniţi în ţară, precum şi rezidenţi cu viză de muncă sau de afaceri. Numărul vizitatorilor străini în Japonia a atins recordul de 32,88 de milioane în 2019, însă în anii ulteriori pandemiei numărul lor s-a redus drastic.
Ţara asiatică consideră turismul un factor fundamental pentru creşterea sa economică şi speră să atragă 60 de milioane de turişti până în 2030, scrie Agerpres.
Epidemia de variolă a maimuţelor este un lucru care „ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea", a declarat duminică preşedintele american Joe Biden. Acesta a adăugat că oficialii americani din sănătate analizează posibile tratamente şi vaccinuri, potrivit Reuters. „Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce facem", le-a declarat Biden reporterilor la o bază aeriană din Coreea de Sud, înainte de a pleca cu Air Force One spre Japonia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara că se aşteaptă la creşterea numărului de cazuri pe măsură ce extinde supravegherea în ţările în care boala nu este întâlnită în mod obişnuit. Începând de sâmbătă, 92 de cazuri confirmate şi 28 de cazuri suspecte de variola maimuţei au fost raportate din 12 state care nu sunt endemice.
Variola maimuţei este o boală infecţioasă de obicei uşoară şi este endemică în unele părţi din Africa de Vest şi Centrală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News