Japonia este îngrijorată de manevrele militare chineze în Strâmtoarea Taiwan

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Japonia şi-a exprimat miercuri "îngrijorarea" faţă de "acţiunile militare concentrate" anunţate de China ca reacţie a vizitei efectuate în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite AFP.

"Zona maritimă anunţată de China pentru exerciţiile militare care vor fi efectuate începând din 4 august la amiază include Zona Economică Exclusivă a Japoniei", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokyo, Hirokazu Matsumo.

Guvernul nipon "şi-a exprimat îngrijorarea faţă de China, ţinând cont de natura activităţilor militare", care includ "trageri cu muniţie reală", a adăugat oficialul.

Matsumo a mai apreciat că "pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt importante nu doar pentru securitatea ţării noastre, ci şi pentru stabilitatea internaţională", iar "poziţia consecventă a Japoniei a fost întotdeauna de a se aştepta ca problemele referitoare la Taiwan să fie rezolvate paşnic, prin dialog".

Întrebat despre o posibilă susţinere din partea Japoniei pentru vizita lui Pelosi la Taipei, purtătorul de cuvânt a răspuns că guvernul nipon "nu este în măsură să comenteze" vizitele internaţionale ale acesteia.

Beijingul a reacţionat vehement la prezenţa în Taiwan a înaltei reprezentante americane. China consideră Taiwanul o provincie rebelă, care trebuie readusă sub guvernarea chineză, scrie Agerpres. 

Nancy Pelosi, explicaţii despre vizita în Taiwan: America trebuie să îşi amintească acel jurământ

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a explicat într-un material de opinie pentru Washington Post de ce a condus o delegaţie în Taiwan, în ciuda avertismentelor din partea Chinei. 

"În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice... o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite". 

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice", a scris Nancy Pelosi.

"Taiwan este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea. 

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen, este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile în ceea ce privește Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele de avioane de luptă și avioane de supraveghere în apropierea și chiar peste zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce a făcut ca Departamentul de Apărare al SUA să concluzioneze că armata Chinei „se pregătește probabil pentru o situație de unificare a Taiwanului cu RPC prin forță”.

RPC a dus lupta și în spațiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri împotriva agențiilor guvernamentale din Taiwan. În același timp, Beijingul constrânge Taiwanul din punct de vedere economic, făcând presiuni pe companiile globale să întrerupă legăturile cu insula și intimidând în același timp țările care cooperează cu Taiwan", a mai arătat ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel