Editarea genomului ar putea fi o abordare alternativă pentru îmbunătățirea conținutului de vitamina A în culturi, a concluzionat un studiu realizat de Organizația Națională Japoneză pentru Cercetări Agricole și Alimentare și Universitatea Prefecturii Ishikawa din Japonia.
Creșterea conținutului de beta-caroten, un precursor al vitaminei A, este dezideratul suprem în ceea ce privește biofortificarea culturilor. Este, mai ales, unul dintre mijloacele prin care se speră rezolvarea deficienței de vitamina A, endemică în țările în curs de dezvoltare. Fără aport suplimnentar de vitamină A, milioane de oameni riscă pierderea vederii în Asia, unde alimentul de bază este orezul, lipsit de beta-caroten.
Cercetătorii s-au concentrat pe gena orezului portocaliu (Osor) și au testat dacă pot crește conținutul de beta-caroten al calusului de orez folosind CRISPR-Cas9. Calusul transformat a devenit portocaliu, ceea ce indică o hiper-acumulare de beta-caroten.
Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii au concluzionat că modificarea genetică vizată a genei Osor, folosind tehnica de editare a genomului CRISPR-Cas9, conduce la biofortificarea boabelor de orez.
Până în prezent, orezul auriu, care conține și el bata-caroten, a fost dezvoltat folosind abordări transgenice convenționale. Rezultatul cercetătorilor japonezi prezintă o abordare alternativă pentru îmbunătățirea acumulării de beta-caroten în culturi, în general.
Articolul original este disponibil pe https://thericejournal.springeropen.com/articles/10.1186/s12284-019-0345-3
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News