Guvernul japonez a îndemnat cetățenii din Tokyo și din zona înconjurătoare să folosească mai puțină energie electrică luni, avertizând că livrările vor fi încordate pe măsură ce țara se confruntă cu un val de căldură.
Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei se așteaptă ca cererea de energie să fie „severă” în această după-amiază.
Se cere ca oamenii să stingă luminile inutile, dar totuși să folosească aerul condiționat pentru a evita insolația.
Timp de săptămâni, oficialii au avertizat cu privire la o criză de energie pe măsură ce temperaturile cresc.
În weekend, temperatura din centrul Tokyo a crescut la peste 35C, în timp ce orașul Isesaki, la nord-vest de capitală, a înregistrat un record de 40,2C. Aceasta a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în iunie pentru Japonia.
Iunie marchează începutul verii în Japonia, temperaturile rămânând de obicei sub 30C în timpul lunii.
Într-o declarație duminică, ministerul a spus că surplusul de capacitate de generare a energiei electrice ar trebui să scadă la 3,7% luni după-amiază în Tokyo și în opt prefecturi din jur. Consideră un tampon de 3% ca fiind necesar pentru o alimentare stabilă.
Guvernul le-a cerut oamenilor să stingă luminile inutile timp de trei ore de la ora 15:00, ora locală Tokyo, dar să folosească, în continuare, „în mod corespunzător aerul condiționat și să se hidrateze în timpul orelor calde”.
Deși furnizorii de energie electrică lucrează pentru a crește oferta, ministerul a spus că situația este „imprevizibilă”, pe măsură ce temperaturile cresc.
„Dacă există o creștere a cererii și probleme bruște de aprovizionare, marja de rezervă va scădea sub minimul necesar de 3%”, se arată în comunicat.
Alimentarea cu energie electrică a Japoniei a fost strânsă de când un cutremur din regiunea sa de nord-est, din martie, a forțat unele centrale nucleare să suspende operațiunile.
Oficialii au închis, de asemenea, mai multe fabrici vechi de combustibili fosili în încercarea de a reduce emisiile de dioxid de carbon.
Aceste probleme, împreună cu o creștere a cererii de energie electrică, au dus la o criză a puterii de energie.
La începutul acestei luni, guvernul japonez a cerut gospodăriilor și companiilor să economisească cât mai multă energie electrică în timpul verii.
Între timp, radiodifuzorul public japonez NHK a raportat că 46 de persoane din Tokyo au fost transportate la spital pentru insolație, duminică după-amiază.
De asemenea, un bărbat de 94 de ani, din orașul Kawagoe, din apropiere, era suspectat că a murit din cauza acestei afecțiuni.
Vestea vine după ce oficialii australieni au îndemnat gospodăriile din New South Wales - un stat care include cel mai mare oraș al țării, Sydney - să-și stingă luminile în fața unei crize energetice. Restricțiile pe piața angro de energie din Australia au fost ridicate la sfârșitul săptămânii trecute.
Un japonez a ieșit în oraș cu colegii de muncă și în toiul distracției a pierdut un stick USB care conținea datele a jumătate de milion de persoane.
Pentru mulți, băutul unui pahar după serviciu reprezintă o modalitate obișnuită de relaxare. Dar un angajat din Japonia ar putea avea o mahmureală prelungită după ce a pierdut un stick de memorie USB în urma unei ieșiri în oraș cu colegii, scrie BBC și Mediafax.
De ce? Acesta conținea datele personale a aproape jumătate de milion de persoane.
Bărbatul a pus stick-ul de memorie în geanta sa înainte de o seară de băutură în orașul Amagasaki, la nord-vest de Osaka.
El a petrecut mai multe ore într-un restaurant local înainte de a leșina în cele din urmă pe stradă, a relatat presa locală.
Când și-a revenit, și-a dat seama că atât geanta sa, cât și stick-ul de memorie lipseau.
Radiodifuzorul japonez NHK a relatat că bărbatul, despre care se spune că ar avea în jur de 40 de ani, lucrează pentru o companie însărcinată cu acordarea de beneficii pentru gospodăriile scutite de impozite.
El transferase marți seară pe stickul de memorie informațiile personale ale tuturor locuitorilor orașului, înainte de a se întâlni cu colegii.
Oficialii orașului au declarat că stick-ul de memorie includea numele, datele de naștere și adresele tuturor locuitorilor orașului. De asemenea, includea și informații mai sensibile, inclusiv detalii fiscale, numere de conturi bancare și informații despre familiile care primesc asigurări sociale.
Din fericire pentru bărbat, oficialii orașului au declarat că datele conținute pe stick sunt criptate și blocate cu o parolă. Aceștia au adăugat că până acum nu există niciun semn că cineva a încercat să acceseze informațiile.
Dar incidentul jenant i-a determinat pe oficialii primarul orașului și pe alți lideri să își ceară scuze. "Regretăm profund faptul că am afectat profund încrederea publicului în administrația orașului", a declarat un oficial al orașului Amagasaki în cadrul unei conferințe de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu