Japonia se reînarmează pentru a răspunde amenințărilor din China

Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels

Războiul din Ucraina, testele cu rachete de la Phenian și incursiunile Beijingului în Marea Chinei de Est au determinat Tokyo să ia măsuri pentru a nu fi prins nepregătit.

Japonia ar putea renunța în curând la titlul de țară pacifistă. Cu apele agitate din Pacific, unde raidurile militare și patrulele sunt la ordinea zilei, Tokyo schimbă principiul care i-a ghidat politica de apărare de la cel de-al Doilea Război Mondial. 

Pe 16 decembrie, Guvernul japonez a aprobat revizuirea a trei documente de securitate - Strategia Națională de Securitate (NSS), Strategia Națională de Apărare și Planul de Dezvoltare a Forțelor de Apărare - pentru a consolida capacitățile de apărare ale Japoniei într-un mediu de securitate din ce în ce mai instabil.  

Unda verde  dată de cabinetul premierului japonez va determina în următorii ani creșterea bugetului național de apărare la 2% din PIB (de la actualul 1%) până în 2027, precum și o cursă a înarmărilor pentru a contraataca structurile militare inamice.

Tocmai pe capacitatea de contraatac se concentrează controversele oponenților, care critică guvernul pentru că prevederea marchează cea mai semnificativă abatere de la poziția pacifistă sancționată de Constituție (potrivit articolului 9), relatează Europa Today.

Răspunzând criticilor, executivul a stabilit cele trei condiții pentru recurgerea la folosirea forței: în cazul unui atac armat iminent, în cazul în care nu ar exista altă modalitate de a opri un atac sau în cazul în care utilizarea forței să fie limitată la minimul necesar.

Mișcarea cabinetului lui Kishida, precedată de o lungă dezbatere parlamentară, reprezintă cea mai drastică schimbare de curs pentru Tokyo: în sfera militară, țara este legată de o constituție pacifistă care împiedică efectiv deținerea de arme pentru uz ofensiv.

Mai aproape de NATO: cheltuielile militare sunt în creștere

Noua strategie de apărare încadrează reînarmarea contraatacului ca ”măsură de autoapărare minimă necesară” din cauza contextului regional turbulent. Iar motivele sunt simple. Războiul rusesc din Ucraina, amenințările nord-coreene și riscul unei invazii chineze a Taiwanului au determinat Japonia să-și revizuiască planul de apărare. 

Noua strategie a Tokyo a fost lăudată de principalul său aliat, Washington, care împărtășește un tratat de apărare reciprocă cu Japonia și protecția teritoriului japonez în cazul unor atacuri militare, datorită și prezenței masive a trupelor pe insulele arhipelagului japonez.

Din acest motiv, cooperarea cu Statele Unite va rămâne esențială, atât de mult încât va fi creat un ”comandament comun permanent”, care va fi responsabil de coordonarea forțelor terestre, maritime și aeriene ale Forțelor de Autoapărare (acesta este numele oficial al Armatei japoneze) și armata SUA.

Strategia viitoare a Forțelor de Autoapărare japoneze se va schimba de la a se concentra pe un sistem de apărare antirachetă de interceptare la o ”apărare integrată aeriană și antirachetă”.

Alegerea Tokyo de a-și crește obiectivul de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB este un cadou pentru Washington, deoarece plasează Japonia la egalitate cu standardul NATO de cheltuieli pentru apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel