Japonia va cere dizolvarea Bisericii Unificării - Secta Moon

Oamenii fac rugăciuni la un altar pentru fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe în Nara, la un an de la asasinarea acestuia
Oamenii fac rugăciuni la un altar pentru fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe în Nara, la un an de la asasinarea acestuia

Guvernul japonez a anunţat joi că intenţionează să ceară în justiţie dizolvarea Bisericii Unificării, cunoscută sub numele de 'Secta Moon', la finalul unei anchete asupra acestei organizaţii religioase, aflată sub o atenţie sporită după asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe în iulie 2022, informează AFP.

'Ţinând cont de gravele daune' provocate de această organizaţie, Guvernul estimează că 'acesta este un caz care poate face obiectul unui ordin de dizolvare', a declarat în faţa reprezentanţilor presei ministrul japonez al Educaţiei, Masahito Moriyama, după o întâlnire cu un grup de experţi. Dacă dizolvarea va fi pronunţată de tribunal, Biserica Unificării îşi va pierde scutirile fiscale, dar acest lucru nu va pune capăt activităţilor sale. Guvernul ar putea să depună acea cerere la Tribunalul de primă instanţă din Tokyo vineri. Decizia ar putea fi luată peste câteva luni.

Biserica Unificării a reacţionat pe site-ul său printr-un comunicat în care a evocat o decizie 'extrem de regretabilă'. Hajime Tajika, profesor de drept la Universitatea Kindai, a explicat pentru AFP că Biserica Unificării îşi 'va pierde cu siguranţă din credibilitate' ca grup religios şi va pierde şi o parte din membrii săi.

'Însă nu toate problemele vor fi rezolvate pur şi simplu prin dizolvare', a avertizat el, întrucât grupul ar putea să existe în continuare şi să vândă obiecte religioase, de exemplu. Bărbatul inculpat pentru uciderea lui Shinzo Abe, Tetsuya Yamagami, era supărat pe Biserica Unificării, căreia mama lui îi făcuse donaţii foarte mari, ducându-şi familia spre ruină. Suspectul credea totodată că fostul prim-ministru nipon era apropiat de această sectă.

Grupul religios, care se numeşte de acum 'Federaţia familiilor pentru pace mondială şi unificare', a negat orice acţiune reprobabilă din partea sa şi şi-a luat angajamentul de a împiedica donaţiile 'excesive' ale membrilor săi. Însă numeroşi foşti membri au criticat în mod public practicile Sectei Moon, acuzată că impune obiective de donaţii pentru credincioşii ei. Dezvăluirile despre legăturile sale cu personalităţi politice de prim rang din Japonia au dus la scăderea cotei de popularitate a Guvernului condus de actualul premier nipon, Fumio Kishida.

Fumio Kishida a ordonat în octombrie 2022 deschiderea unei anchete guvernamentale care să vizeze Biserica Unificării. Linişte 'tulburată' Forţându-i pe oameni să facă donaţii, organizaţia 'le-a tulburat liniştea vieţii şi le-a restrâns libertatea, ceea ce le-a limitat judecata', a declarat joi ministrul Moriyama. Doar două grupări religioase din Japonia au fost deja vizate de un astfel de ordin, iar una dintre ele este secta Aum Shinrikyo, care a comis atentatul cu gaz sarin în metroul din Tokyo în 1995.

Tetsuya Yamagami a fost arestat la faţa locului după atacul comis asupra lui Shinzo Abe, împuşcat în plină stradă în timpul unui eveniment de campanie electorală organizat în Nara, un oraş din vestul Japoniei, pe 8 iulie 2022. El a fost inculpat în ianuarie pentru 'crimă şi încălcarea legii' referitoare la controlul armelor de foc şi riscă pedeapsa cu moartea dacă va fi găsit vinovat.

Fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe nu era membru al Bisericii Unificării. Însă el a participat în 2021 la un colocviu organizat de un grup afiliat acestei secte, alături de alte personalităţi politice, inclusiv fostul preşedinte american Donald Trump. Înfiinţată în Coreea în 1954 de Sun Myung Moon, această organizaţie religioasă s-a dezvoltat puternic în anii 1970 şi 1980, inclusiv în Japonia. Sun Myung Moon (1920-2012) a întreţinut relaţii prieteneşti cu bunicul lui Shinzo Abe, Nobusuke Kishi, care a fost el însuşi prim-ministru al Japoniei la sfârşitul anilor 1950, precizează Agerpres.

Vezi și: Guvernul creşte numărul de posturi de procurori la DIICOT şi aduce modificări Codului Penal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel