În Japonia, anumite case se vând cu prețuri infime, pentru a stimul repopularea arealelor rurale.
Akiya sunt casele neocupate ale Japoniei pe care guvernele locale speră să le vândă la un preț foarte mic, cu 500 de dolari sau chiar mai puțin. Din 62 de milioane de case construite pe insula niponă, 13% dintre acestea zac neocupate. Cele mai multe case neocupate sunt în prefecturile Wakayama, Tokushima, Kagoshima și Kochi.
Premierul Yoshihide Suga a demarat un nou program ce are ca scop stimularea economiei rurale japoneze prin încurajarea și dezvoltarea turismului, a afacerilor locale și prin cooptarea de noi rezidenți pentru acele zone. De exemplu, în orașele Tochigi și Nagano o casă poate fi cumpărată cu 50.000 de yeni (500 dolari), iar în Okutama preșul scade la 0 dolari.
„Programul nu doar îi ajută pe vechii proprietari, care se luptau să folosească proprietățile și să plătească impozite, ci și pentru oraș, reducând numărul de clădiri abandonate care ar putea prăbuși sau ar putea prezenta riscuri în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al Okutama. Biroul guvernamental a declarat pentru Nikkei, potrivit unui raport al Insider, citat de bani.md.
Facilitățile pentru cei care preferă zona rurală japoneză nu se opresc aici. Guvernele locale au alocat în septembrie sume considerabile pentru rezidenții din Tokyo care au muncit de la distanță, dintr-o zonă rurală. Fiecare persoană a primit 1 milion de yeni sau 9.000 de dolari.
Noii rezidenți ai zonelor rurale primesc și fonduri pentru a-și înființa companii, care să remedieze deficitul de servicii tehnologice din regiune. Un bonus de 3 milioane de yeni (27.000 de dolari) este oferit oricui dorește să înființeze o afacere IT în Japonia rurală.
Proiectele vin după exemplul orașului Mikasa, în prefectura Hokkaido, unde subvențiile au fost eficiente în remedierea problemelor. Administrația orașului a oferit bani pentru îngrijirea copiilor și mobilier pentru casă, iar numărul caselor părăsite a scăzut cu 11%.
Japonia nu este singura țară care apelează la astfel de măsuri, programe similare derulându-se în Italia și SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News