Jean-Marie Le Pen, liderul extremei drepte, a murit

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Jean-Marie Le Pen avea 96 de ani, iar anul trecut a fost internat acuzând probleme cardiace.

Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze, a murit, transmite marți AFP, scrie Agerpres. Anunțul a fost făcut de familia acestuia.

Le Pen s-a stins într-un centru din regiunea Parisului în care fusese internat cu câteva săptămâni în urmă.

”Jean-Marie Le Pen, înconjurat de familia sa, a fost chemat înapoi la Dumnezeu marți, la 12:00 (11:00 GMT)”, a anunțat familia sa într-un comunicat transmis AFP.

Jean-Marie Le Pen a zguduit sistemul politic francez atunci când a ajuns în mod cu totul neașteptat în turul doi al alegerilor prezidențiale, înfruntându-l cu amestecul său combativ de populism și carismă pe Jacques Chirac în 2002.

El a fost succedat în funcția de șef al partidului de fiica sa, Marine Le Pen, care de atunci a candidat la președinție de trei ori, fără succes, și a transformat partidul, numit acum Adunarea Națională (RN), într-una dintre principalele forțe politice ale țării.

Le Pen și-a condus partidul aproape patru decenii

Fost parașutist, Jean-Marie Le Pen a condus partidul din 1972 până în 2011, când se numea Frontul Național, iar anul trecut, în noiembrie, a fost internat în spital pentru probleme cardiace.

Le Pen a fost acuzat anul trecut, împreună cu fiica sa Marine Le Pen, de acuzații potrivit cărora ei și alte personalități din partidul lor, National Rally, au deturnat bani de la Parlamentul European cu ajutorul unor locuri de muncă false. Jean-Marie Le Pen a fost scutit de prezența la tribunal din motive de sănătate.

Le Pen, controverse și chemări în justiție din cauza opiniilor sale privind Holocaustul

Jean-Marie Le Pen a stârnit în mod repetat controverse și acțiuni în justiție din cauza opiniilor sale cu privire la Holocaust, pe care l-a descris ca fiind un „simplu detaliu” în istoria celui de-al doilea război mondial, și a laudelor sale la adresa guvernului francez din timpul războiului de la Vichy, care a colaborat cu ocupanții naziști ai țării.

El a fost condamnat și amendat de mai multe ori pentru contestarea crimelor împotriva umanității. În 2014, el a sugerat că virusul mortal Ebola ar putea fi o soluție la explozia demografică globală.

Doi ani mai târziu, a fost condamnat pentru ”provocarea urii și a discriminării etnice” pentru că, cu trei ani mai devreme, a declarat, în cadrul unei reuniuni publice, că romii din oraș sunt ”provocatori de erupții cutanate” și miros urât, notează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel