Jens Stoltenberg declarație rară despre arsenalul nuclear al NATO. "Adaptarea este în curs"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că alianța își adaptează arsenalul nuclear la amenințările de securitate.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri, într-o referire rară la arsenalul nuclear occidental, eforturile alianței de a-și adapta capacitățile la amenințările actuale de securitate, menționând că NATO a luat notă de ultimele retorici și exerciții nucleare ale Rusiei, transmite Reuters.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor apărării NATO care urmează să aibă loc la Bruxelles. Această reuniune va include o reuniune a grupului de planificare nucleară al alianței. În acest context, Jens Stoltenberg a numit armele nucleare „garanția supremă de securitate” a NATO și un mijloc de păstrare a păcii.

NATO rareori vorbește public despre armele nucleare


Deși este bine cunoscut faptul că SUA au desfășurat bombe nucleare în mai multe locații din Europa, NATO rareori vorbește public despre aceste tipuri de arme. Astfel, vorbind despre ceea ce el a numit „adaptarea în curs” a arsenalului nuclear al NATO, Jens Stoltenberg a spus că Țările de Jos au declarat în iunie primele avioane de luptă F-35 gata să transporte arme nucleare. În plus, acesta a menționat că SUA își modernizează armele nucleare în Europa.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani și luni este o retorică nucleară periculoasă din partea rusă... Vedem și alte exerciții, exerciții nucleare din partea rusă”, a spus el despre creșterea activității ruse în jurul capacităților sale nucleare.

Rusia, exerciții nucleare alături de Belarus



Marți, Rusia a declarat că trupele sale au început cea de-a doua etapă a exercițiilor pentru desfășurarea armelor nucleare tactice alături de trupele din Belarus, invocând amenințări din partea puterilor occidentale. De când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare.

Jens Stoltenberg s-a referit, de asemenea, la modernizarea armelor nucleare ale Chinei, spunând că Beijingul ar urma să crească numărul de rachete nucleare în câțiva ani și multe dintre ele vor putea ajunge pe teritoriul NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel