Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a susținut o declarație de presă la 19:00, ora României, după ultimele anunțuri ale președintelui Vladimir Putin.
Publicitate
Aliații NATO nu recunosc aceste teritorii ca făcând parte din Rusia
Rusia ia teritorii din Ucraina cu forța. Rămâne un război brutal dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu se schimbă hotărârea noastră de a sprijini Ucraina
NATO nu participă la conflict
Protejăm toți aliații NATO
Este un moment de răscruce, Putin s-a angajat într-un ciclu de amenințări nucleare
Putin poartă întreaga responsabilitate pentru acest război. (...) NATO își reafirmă sprijinul pentru independența Ucrainei. Oferim sprijin Ucrainei, pe măsură ce se apară de agresiunea rusească
Ușa NATO rămâne deschisă. În ceea ce privește decizia de membru NATO, trebuie luată de toți aliații
Îi cerem lui Putin să încheie războiul, are responsabilitatea de a-l încheia. Dacă Rusia încetează să lupte, va fi pace. Sprijinim în mod clar Ucraina. Rămâne un război de agresiune făcut de Rusia împotriva Ucrainei. E vorba de cea mai gravă escaladare de la conflict. O combinație de mobilizare făcută de Rusia și o retorică periculoasă de natură nucleară. Putin are scopul de a ne descuraja, dar nu va reuși. Trebuie să rămânem uniți și să oferim sprijin Ucrainei
Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, va fi o situație catastrofică pentru Ucraina, dar va fi, de asemenea, periculos pentru noi.
Liderii celor 27 de state membre ale UE au respins' şi 'condamnat' vineri 'anexarea ilegală' de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune 'în pericol securitatea mondială', potrivit AFP şi Reuters.
„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată 'referendumurile' ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală', se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar. „Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei', adaugă Cei 27. „Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală', se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.
UE denunţă, de asemenea, subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei. „Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.
Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional'. UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor.
Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii tratatele de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei să înceteze imediat ostilităţile şi să revină la masa tratativelor.
„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în război hibrid împotriva Rusiei.
„'Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus. El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.
Rămâneți pe dcnews.ro pentru declarațiile lui Jens Stoltenberg!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu