Jim Mattis susţine că prin noua doctrină nucleară, Washingtonul doreşte să convingă Moscova să respecte tratatele.
Cu noua sa doctrină nucleară, care prevede dezvoltarea a două noi arme nucleare, Washingtonul încearcă să convingă Moscova să respecte acordurile de neproliferare, inclusiv Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), a declarat marţi secretarul american al apărării, Jim Mattis, citat de AFP.
'După cum ştiţi, avem o problemă cu încălcarea de către Rusia a Tratatului INF' privind armele nucleare cu rază intermediară de acţiune, a declarat Mattis în cadrul unei audieri în Congres. 'Vom rămâne în limitele Tratatului INF, dar vom lansa un program de cercetare şi dezvoltare pentru o armă suplimentară care ar trebui să pună Rusia într-o poziţie din care se va vedea interesată să revină la respectarea tratatului INF', a afirmat ministrul american, întrebat despre noua 'Postură nucleară' a Washingtonului publicată vineri.
Un nou tip de rachetă nucleară
Washingtonul acuză de câteva luni Rusia de a fi dezvoltat o nouă rachetă nucleară cu rază intermediară de acţiune ce încalcă acest tratat semnat de către preşedinţii american şi sovietic, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, intrat în vigoare în 1988. Moscova neagă şi asigură că respectă tratatul.
Prezentând această nouă doctrină, Pentagonul şi-a anunţat intenţia de a se dota cu două noi arme nucleare: un nou tip de rachetă nucleară cu putere redusă, care va fi lansată de pe un submarin (o categorie ce nu este acoperită de Tratatul INF) şi un nou tip de rachetă nucleară de croazieră de tipul mare-sol, care, dacă ar intra în serviciu, ar încălca INF.
[citeste si]
Greg Weaver, responsabil cu capacităţile strategice în statul-major american, a lăsat să se înţeleagă vineri că această nouă rachetă - care ar putea intra în serviciu doar peste şapte-zece ani - ar putea fi abandonată 'dacă Rusia acceptă să revină la măsurile verificabile de control al armelor nucleare'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu