Un raport al PwC "Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance" arată că echipa olimpică a României ar putea câştiga până la 11 medalii la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Londra, existând astfel șansa ca România să-și îmbunătățească performanța din urmă cu patru ani la Beijing cu alte trei medalii în palmares.
Dacă estimarea s-ar adeveri, România s-ar putea clasa pe locul 19 în clasamentul general pe naţiuni, în urma unor superputeri sportive precum Statele Unite, China, Rusia şi Germania, dar înaintea unor ţări ca India, Polonia, Turcia şi Argentina, care au o populaţie mai numeroasă şi un Produs Intern Brut mai mare.
Deși avantajul terenului propriu ar putea juca un rol important în rezultatele sportivilor britanici, se estimează că echipele Statelor Unite, Chinei şi Rusiei vor domina şi ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice.
Ultimul studiu al PwC este cea de-a patra analiză a companiei dedicată performanţei la Jocurile Olimpice şi a felului în care aceasta este influenţată de factori precum tradiţia olimpică, forţa economică, sprijinul statului pentru domeniul sportiv, numărul populaţiei, venitul mediu (măsurat drept PIB per capita raportat la puterea de cumpărare), statutul de fostă ţară comunistă, ştiut fiind că statele din fostul bloc comunist acordau un sprijin semnificativ sporturilor olimpice sau statutul de ţară gazdă.
"În general, numărul medaliilor câştigate creşte când vine vorba de statele cu o populaţie numeroasă şi o forţă economică semnificativă, dar creşterea nu este proporţională. David îl poate învinge pe Goliat în arena olimpică, deşi superputerile sportive precum Statele Unite, China şi Rusia vor domina şi pe mai departe clasamentul pe naţiuni", a explicat autorul raportului, economistul şef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth.
Potrivit raportului, echipa olimpică a Chinei va avea o sarcină dificilă de a se păstra înaintea sportivilor din Statele Unite în ceea ce priveşte clasamentul pe medalii (aşa cum a reuşit la Beijing în privinţa medaliilor de aur, dar nu şi al numărului total de medalii câştigate).
Despre echipa Marii Britanii, analiza PwC sugerează că ar putea câştiga aproximativ 54 de medalii la această ediţie, cu șapte medalii în plus față de performața obținută la Beijing, datorită avantajului terenului propriu, care s-a dovedit semnificativ la toate ediţiile recente ale Olimpiadei, mai puţin la cea din Atlanta din 1996.
Rusia va reuşi să obţină rezultate mai bune decât ar justifica-o forţa sa economică, situându-se pe locul 3 în clasamentul pe naţiuni (aprox. 68 de medalii), însă îşi va continua declinul în ceea ce priveşte performanţa sportivă comparativ cu perioada fostei URSS.
India va rămâne o ţară care obţine rezultate foarte modeste comparativ cu numărul populaţiei şi cu forţa sa economică, analiza sugerând că ar putea câştiga 5-6 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra, în timp ce marile ţări vest-europene Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda vor reuşi probabil performanţe similare celor realizate la ediţia din 2008.
Statele care ar putea avea performanțe mai slabe comparativ cu edițiile precedente sunt Australia (în declin faţă de performanţele de la Sydney), precum şi câteva ţări din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina şi Belarus, care nu mai beneficiază de aceeași susținere din partea statului, iar cele care își vor îmbunătăți performanțele de la Beijing ar putea fi Japonia, Brazilia (care va fi şi gazda următoarei ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară), Turcia și România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu