Iată care este meseria pentru care românii nu se mai înghesuie ca în urmă cu 30 de ani.
Nu este cel de medic, ci de... tractorist. Era o meserie de vază în comunism și apărea în mai toate poeziile și cântecele patriotice. Astăzi nu mulți sunt cei care se îngrămădesc să pună mâna pe un astfel de loc de muncă. Cu toate că salariile din acest domeniu pot asigura un trai decent, nu necesită absolvirea studiilor superioare, iar condițiile de muncă sunt destul de bune, mai ales în contextul tehnologizării din ultima perioadă.
Persoanele care lucrează pe utilajele agricole pot beneficia de salarii care încep de la 3.500 de lei pe lună și pot ajunge chiar la 10.000 de lei pe lună, în funcție de tipul utilajului folosit și de suprafața de teren care trebuie prelucrată. Fermierii subliniază că meseria de tractorist nu mai este așa cum era acum două-trei decenii, deoarece tehnologia a avansat considerabil. Utilajele sunt acum dotate cu diverse funcții, ceea ce face ca munca tractoristului să fie mult mai ușoară și mai eficientă. Astfel, principala sarcină a acestuia este să supravegheze activitatea utilajului.
„Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. Salariile sunt mari, dar şi cheltuielile sunt mari”, spune Ioan Glăvan, fermier, pentru phonline.ro.
Cert este că tractoarele din ziua de azi sunt unele moderne, dotate cu tot felul de funcții inteligente care pot ușura considerabil munca fermierului. „Comenzile sunt dintre cele mai simple în ceea ce priveşte un fermier. Tractoriştii nu mai lucrează în condiţiile în care lucrau acum 20-30 de ani, murdari pe mâini”, explică Nicu Pălivan, instructor utilaje agricole, pentru sursa amintită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci