Inteligența artificială (IA) este un domeniu al informaticii care se concentrează pe dezvoltarea de sisteme și tehnologii capabile să imite și să reproducă anumite aspecte ale inteligenței umane.
Inteligența artificială se bazează pe algoritmi și modele matematice complexe, care permit sistemelor de calcul să proceseze datele, să le înțeleagă și să le utilizeze pentru a lua decizii sau a realiza sarcini specifice.
Andi Cristea, deputat PSD, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, a vorbit despre inteligența artificială și cum va influența locurile de muncă.
„Conceptul de inteligență artificială face foarte ușoară automatizarea unor activități care sunt mai degrabă soft. Cameristele dintr-un hotel nu vor fi înlocuite de inteligența artificială. Inteligența artificială nu va înlocui muncitorii de pe șantiere.
Acele sectoare care vor fi suporta consecințele schimbărilor sunt acelea care pot fi definite prin următoarea frază: munca se face de la birou. Cam toate muncile care se pot face de la birou vor putea fi făcute mai bine și mai eficient folosind și inteligența artificială. Acest lucru nu înseamnă că piața forței de muncă va fi afectată la modul că oamenii care vor fi înlocuiți de inteligența artificială vor rămâne șomeri. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Din punctul meu de vedere, această abordare este o isterie. Vor fi transformări, dar nu în direcția dramatică la care mulți se așteaptă. Nu văd ca inteligența artificială să aducă șomaj și scădere economică. Eu cred că, mai degrabă, va aduce creștere economică și alte oportunități pe piața muncii”, a zis Andi Cristea la DC News.
„În România și, de fapt, în toate statele lumii, la începutul secolului trecut, aproape 30-40% din populație era implicată în agricultură. Între timp, a apărut tehnologia și, în acest moment, procentul este mult sub 10%, în jur de 4% reprezintă procentul celor implicați în agricultură. Acest lucru nu înseamnă că nu avem ce să mâncăm, ba din contră, prețul alimentelor s-a dus mult în jos față de momentele respective. Tehnologia mai degrabă ne ajută decât ne încurcă. Ne încurcă doar pe termen scurt când nu știm cum să reacționăm la schimbările aduse”, a mai zis Andi Cristea la emisiunea „Generația schimbării”.
Vedeți mai multe aici:
Cu toate acestea, dezvoltarea și aplicarea IA implică și provocări etice și sociale, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal, potențialele impacte asupra locurilor de muncă și responsabilitatea în luarea deciziilor autonome. Prin urmare, comunitatea științifică și cea a industriei sunt îndemnate să continue cercetarea și să dezvolte regulamente și norme adecvate pentru a guverna evoluția IA într-un mod responsabil și benefic pentru societate.
VEZI ȘI: Impactul inteligenței artificiale asupra societății și vieții. Andi Cristea (PSD) a primit un răspuns „profund și provocator“ de la ministrul islandez al Afacerilor Externe - https://www.dcnews.ro/impactul-inteligentei-artificiale-asupra-societatii-si-vietii-andi-cristea-psd-a-primit-un-raspuns-profund-si-provocator-de-la-ministrul-islandez-al-afacerilor-externe_913764.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News