Societatea olandeză Escape Bunker a anunţat crearea unui joc de societate "interesant", în care este reconstituită drama căreia i-a fost victimă Anne Frank, anunţ criticat de fundaţia care protejează memoria adolescentei evreice, care a lăsat una dintre cele mai tulburătoare mărturii ale ororilor naziste, înainte de a-şi pierde viaţa în lagăr.
Mai multe asociaţii şi specialişti au reacţionat, criticând acest proiect, pe care îl consideră "stupid" şi "dezgustător", relatează Le Figaro.
În plină invazie nazistă, familia Frank s-a refugiat într-o anexă secretă a unei clădiri care aparţinea firmei unde lucra tatăl Annei. Adolescenta a început să scrie, atunci, în jurnalul devenit unul dintre volumele emblematice ale dramei evreilor în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, şi a continuat să scrie până în ziua în care a fost arestată şi deportată, împreună cu familia ei.
Societatea de aventuri Escape Bunker a construit o replică a acestei anexe în care familia Frank a stat ascunsă, pentru a o integra într-un joc de evadare, în care participanţii au roluri de prizonieri ai unui bunker german. Acest joc de roluri, care costă 19,50 euro, a atras criticile fundaţiei Anne Frank: "Înseamnă să dai dovadă de puţină empatie faţă de supravieţuitorii Holocaustului, dacă utilizezi această anexă într-un joc de evadare". Apartamentul din Amsterdam unde familia Frank s-a ascuns este "unul dintre locurile unde Holocaustul s-a petrecut", subliniază fundaţia care conservă memoria Annei Frank.
Fondatorul Ajax Games, Guillaume Bouilleux, a condamnat, şi el, acest proiect: "În Olanda, nu există nici tabu, nici noţiunea de interzis. Olandezii fac să reapară o istorie, printr-un joc complet stupid".
Citat de presa olandeză, directorul Escape Bunker, Thijs Verbene, a menţionat că nu a avut intenţia "să ofenseze" prin acest joc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu