Jocul care te trimite... pe Lună: ESA recrutează pentru pregătirea noilor misiuni spațiale

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În contextul renașterii interesului global pentru explorarea lunară, Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat un proiect inovator ce transformă publicul larg în partener în pregătirea misiunilor viitoare.

Citește și: Apple Intelligence s-a lansat oficial... dar europenii mai așteaptă

Jocul Moonbase IMPACT, dezvoltat de cercetătorul ESA Marius Schwinning împreună cu Stephan Jacob, profesor de design de jocuri la Universitatea de Științe Aplicate din Darmstadt, și studenții săi, le oferă jucătorilor ocazia de a adnota craterele de pe Lună, transformând experiența de joc într-o contribuție științifică esențială.

Moonbase IMPACT le permite jucătorilor să analizeze craterele lunare folosind imagini reale transmise de sateliți, adnotând detalii și dezvoltând o bază lunară virtuală. Fiecare clădire este construită conform proceselor reale pe care cercetătorii le explorează pentru a asigura viitoarele misiuni cu echipaj.

Printre aceste procese se numără mineritul și rafinarea regolitului – praful lunar – o resursă esențială pentru a construi structuri, mașini și rovere care să susțină activitățile astronauților. Astfel, jucătorii nu doar simulează activități de explorare lunară, ci contribuie direct la antrenarea algoritmilor de inteligență artificială (AI) ce vor ajuta la cartografierea precisă a suprafeței Lunii.

Cercetătorii se confruntă cu provocarea cartografierii detaliate a suprafeței lunare, presărată cu milioane de cratere, care pot reprezenta obstacole periculoase pentru navele spațiale. Cu toate că NASA a început cartografierea Lunii încă din 2009 prin programul „Lunar Reconnaissance Orbiter”, volumul mare de imagini face ca procesul să dureze extrem de mult.

Mai mult, algoritmii de recunoaștere automată nu au, în prezent, precizia necesară pentru a identifica fiecare crater cu exactitate. De aceea, ESA a ales să implementeze o soluție bazată pe participarea publicului pentru a adnota craterele necesare antrenării AI.

„IMPACT face procesul captivant și util deopotrivă”, susține ESA, oferind astfel o platformă accesibilă prin care jucătorii din întreaga lume pot contribui la această misiune. Odată antrenată, inteligența artificială va putea procesa eficient hărți detaliate ale Lunii, facilitând astfel identificarea locurilor sigure pentru viitoarele aselenizări.

Proiectul se aliniază cu eforturile globale de relansare a explorării lunare, prima misiune istorică pe Lună fiind Apollo 11. Pe 20 iulie 1969, la ora 20:18 GMT, echipajul format din Neil Armstrong și Buzz Aldrin a aselenizat, iar Armstrong a pășit pe suprafața Lunii, rostind cuvintele care au intrat în istorie: „Este un pas mic pentru un om, dar un pas mare pentru omenire”. Această reușită a fost urmată de alte șase misiuni lunare cu echipaj, ultima, Apollo 17, având loc în 1972.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel