Jocuri video: dependența, recunoscută oficial ca boală psihică

Organizația Mondială a Sănătății înscrie, din iunie 2018, dependența de jocuri video pe lista bolilor psihice. Decizia poate facilita accesul persoanelor afectate la îngrijiri de specialitate. 

Dependența de jocuri video este o problemă care afectează în principal tinerii. Studii efectuate în Franța arată că în categoria de vârstă 14-24 de ani, un tânăr din 6 dedică mai mult de 5 ore pe zi jocurilor video, iar 7% peste 8 ore. Ce înseamnă acest lucru? Nopți nedormite, ochi ieșiți din orbite, un mod de viață haotic, adesea absent din realitate, asocierea altor adicții (fumat, alcool, droguri). 

De la pasiune la dependență

Care sunt semnalele de alarmă? Potrivit OMS, dependența de jocuri video poate fi diagnosticată în momentul în care abuzul de jocuri „antrenează alterarea deloc neglijabilă a activităților personale, familiale, sociale, educative, profesionale sau în alte domenii importante, în decurs de cel puțin 1 an”. 

„Nu neapărat numărul orelor de joc, ci repercusiunile trebuie privite cu atenție”, confirmă Bruno Rocher, psihiatru specializat în adicții la Spitalul universitar din Nantes, citat de 20minutes.fr. Pierderea controlului în fața jocurilor video, imposibilitatea de a se opri, starea de deprimare atunci când nu are acces la joc sunt situații care ar trebui să-i alarmeze pe cei din jurul tânărului. 

„Trebuie observat și impactul asupra sănătății fizice: uscăciune oculară, dureri musculare”, spune medicul. 

Cine sunt cei mai afectați?

„Comunitatea științifică a negat mult timp această tulburare”, reclamă Michael Stora, psiholog. Or, acum nu se mai poate face abstracție de această problemă. 

În capcana jocurilor video cad „tineri crescuți în era competitivității, cu angoase legate de reușită și performanță, spune Stora. Adesea se confruntă cu eșec școlar sau familial, și utilizează jocul ca obiect de a învinge”. 

Șansa de a beneficia de îngrijiri adecvate

Concret, ce ar putea schimba această recunoaștere oficială a dependenței de jocuri video ca boală psihică? Îngrijiri adecvate, medicamente rambursate, concedii medicale, deschiderea unor centre specializate. În plus, persoanele afectate nu vor mai fi încadrate la diagnostice grave și nepotrivite, cum ar fi tulburările psihotice, sau dimpotrivă diagnostice prea ușoare, cum ar fi fobiile sociale. Dependența de jocuri video este o combinație dintre acestea și poate fi tratată ca atare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel