Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă.
Toată lumea vorbește zilele acestea despre Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și despre rezultatele remarcabile înregistrate de unii sportivi români, dar mulți dintre noi uităm să ne gândim la adevărata importanță a sportului, mai ales în rândul copiilor.
Mihai Craiu a prezentat rezultatele unui studiu recent care dezvăluie că foarte mulți școlari au probleme de greutate. Medicul pediatru avertizează că avem nevoie de "reglementări privind activitatea fizică și investiții în condiții decente de antrenament destinate copiilor obișnuiți, alături de cele pentru campioni".
"Este un moment bun să găsim soluții pentru a crește numărul de ore de sport, de mișcare în general, pentru copiii din România. Toată lumea vorbește zilele acestea de performanțe, de medalii, de Olimpiadă sau alte competiții... Dar uităm că foarte mulți copii obișnuiți din România au probleme serioase cu greutatea încă din prima copilărie. Știu că este un subiect mult mai puțin interesant, dar acest fapt nu il face mai puțin grav!
În bună tradiție mioritică vom lăsa pe mai târziu, pentru că nu este cazul acum... E vacanță, avem alte priorități pentru finalul lui 2024. Chiar este necesară o discuție serioasă despre greutatea excesivă la copil și despre consecințele ei majore. Nu este vorba doar despre a filozofa despre standarde estetice sau despre norme în general. Acești copii sunt deja bolnavi. Merg drept pe un drum care are în față multă suferință și o calitate mediocră a vieții.
Am dovedit-o într-un studiu efectuat în INSMC relativ recent. Cei 268 de școlari cu vârsta medie de 11 ani aveau cu toții greutate prea mare pentru vârstă, 62% fiind încadrați în grupa de obezitate. Analizele lor de sânge (ale unor copiii aparent fără semne de boală din perspectiva unui părinte obișnuit din România!) au arătat că:
1. 1 din 7 aveau profil proinflamator în lipsa unor infecții acute (12.7% aveau neutrofile crescute și 16.4% aveau CRP crescut),
2. creșterea acidului uric peste normalul vârstei a fost dovedită la 35.4% dintre aceștia,
3. peste jumătate dintre ei aveau modificări specifice dislipidemiei,
4. mulți aveau modificări ale funcției tiroidiene (20.3% TSH mărit și 13.4% nivele scăzute de T4).
Haideți să facem ceva acum! Nu mai târziu, nu atunci când știrile despre sănătate vor prezenta cazuri de infarct sau AVC la tineri de 30 de ani, când ne vom îngrijora tare de creșterea numărului de cazuri de diabet de tip 2 la adolescenți și adulți tineri, nu atunci când depresia, anxietatea sau disfuncțiile endocrine vor fi "noul normal" pentru tinerii din România! Putem începe de la reglementări privind activitatea fizică și investiții în condiții decente de antrenament destinate copiilor obișnuiți, alături de cele pentru campioni", a scris Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.
Foto: Captură foto Facebook Mihai Craiu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu