Jocurile Olimpice de la Paris. Rezultatele sportivilor români: Aur la dublu vâsle masculin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O zi cu finale la canotaj pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris.

Polo pe apă: România a pierdut și al treilea meci din Grupa A

Naționala de polo pe apă a România a pierdut, scor 7-11, în fața reprezentativei Croației, fiind pe ultimul loc în Grupa A, cu trei înfrângeri din cele trei meciuri disputate.

Următorul meci al României va fi, sâmbătă, 3 august, cu selecționata Italiei, echipă aflată pe locul secund.

Gimnastică artistică: Ana Bărbosu a încheiat finala la individual compus pe locul 17

Gimnastele Ana Bărbosu și Amalia Ghigoarță au încheiat finala la individual compus. Ana Bărbosu s-a clasat pe locul 17 (52.465), după evoluţii bune la sărituri (14.000) și sol (13.566), dar mai puţin reușite la paralele (12,433) și bârnă (12.466). Amalia Ghigoarță a totalizat 50.732 puncte, după evoluții mai bune la sărituri (13.100) și sol (13.166) și ratări la paralele (12.566) și bârnă (11.900).

Simone Biles și-a reconfirmat valoarea și a încheiat pe primul loc, cu 59.131, podiumul fiind completat de brazilianca Rebecca Andrade (medalia de argint, 57.932) și americanca Sunisa Lee (medalia de bronz, 56.465).

Cu șase medialii olimpice, din care 5 obținute la ediția JO Rio 2016, Simone Biles a depășit-o pe Nadia Comăneci, ”Zeița de la Montreal”. Americanca se alătură altui club select, al gimnastelor care au câte două titluri olimpice la individual compus, alături de sovietica Larisa Latînina (1956, 1960) şi cehoaica Vera Caslavska (1964, 1968), scrie Agerpres.

Canotaj: Locul 5 la patru rame masculin

Echipajul masculin de patru rame al României, compus din Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă, s-a clasat pe locul cinci.

România, care obţinuse argintul la Tokyo în această probă, nu a reuşit să se apropie de vârful cursei, fiind pe poziţia a cincea de la început până la sfârşit, fiind cronometrată în 5 min 56 sec 85/100.

Medaliile de aur au fost obţinute de Statele Unite (Nick Mead, Justin Best, Michael Grady, Liam Corrigan) - 5:49.03, argintul a revenit Noii Zeelande ( Ollie MacLean, Logan Ullrich, Tom Murray, Matt MacDonald) - 5:49.88, în timp ce bronzul a fost adjudecat de Marea Britanie (Oliver Wilkes, David Ambler, Matt Aldridge, Freddie Davidson) - 5:52.42. Locul patru a fost ocupat de Italia (Matteo Lodo, Giovanni Abagnale, Giuseppe Vicino, Nicholas Kohl) - 5:55.07.

În urmă cu trei ani, la JO de la Tokyo, România obţinea argintul în această probă, în componenţa Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Vasile Semciuc, Mihăiţă Vasile Ţigănescu.

Canotaj: Locul 4 la patru rame feminin

Echipajul feminin de patru rame al României s-a clasat pe locul al patrulea în Finala A.

Canotoarele române Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş au fost pe trei după primii 500 de metri, dar apoi au coborât pe patru, terminând la mică distanţă de podium, cronometrate în 6 min 29 sec 52/100. Ar fi fost prima medalie olimpică pentru România în această probă.

Olanda (Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins, Benthe Boonstra) a câştigat cursa (6:27.13), medaliile de argint au revenit Marii Britanii (Helen Glover, Esme Booth, Sam Redgrave, Rebecca Shorten - 6:27.31), în timp ce bronzul a revenit Noii Zeelande (Jackie Gowler, Phoebe Spoors, Davina Waddy, Kerri Williams - 6:29.08).

Canotaj: Aur pentru România la dublu vâsle masculin

Canotorii români Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin, după o cursă pe care au condus-o aproape integral.

Cornea şi Enache au declanşat un sprint devastator pe ultimele sute de metri ale cursei, desprinzându-se decisiv într-o cursă câştigată cu timpul de 6 min 12 sec 58/100.

Medaliile de argint au revenit Olandei (Melvin Twellaar, Stef Broenink), în 6 min 13 sec 92/100, podiumul fiind completat de Irlanda (Daire Lynch, Philip Doyle), în 6 min 15 sec 17/100.

Cornea şi Enache au prins in extremis finala, dar au adus prima medalie olimpică a României în istorie în proba masculină de dublu vâsle.

Enache a participat şi la JO de la Tokyo, tot la dublu vâsle, clasându-se pe locul 9.

Mesajul transmis de Marian Enache:

„Normal că se simte oboseala, pentru că acum începe adrenalina să scadă şi ne simţim obosiţi după această cursă care a fost intensă, am simţit la maximum fiecare lovitură. Ne bucurăm că am fost primii la linia de sosire, pentru asta am muncit, pentru asta am ajuns în finală. Eu m-am trezit dimineaţă cu gândul, cu mentalitatea, că pe culoarul 1 se câştigă locul 1. Am mai avut curse câştigate de pe acest culoar, am plecat tare, puteam şi mai tare, pentru că am mai avut rezerve pe final. Eram puţin mort pe ultima sută de metri, dar nu atât de mort încât să nu mai pot ajunge primul. Când am trecut linia de sosire primul lucru pe care i l-am spus lui Andrei (n.r. - Andrei Cornea) a fost felicitări şi l-am pupat pe cap. I-am spus că sunt mândru de el, că suntem o echipă, că împreună am făcut asta, unul fără celălalt nu puteam realiza asta. A fost visul meu să câştig o medalie olimpică, să urc pe cea mai înaltă treaptă. M-am descărcat, totul a dispărut apoi, m-am descărcat de tot ce am acumulat în mine la antrenamente a zburat efectiv. E greu de descris în cuvinte ceea ce am simţit. Nu ştiu unde voi ţine medalia, dar până diseară cu siguranţă va sta la gâtul meu”, a transmis Enache.

„Am ştiut cum să muncim, cum să gestionăm astfel de situaţii. Ne-am dorit această medalie şi ea a venit. Sunt mai multe calităţi, experienţă, mentalitate, condiţie fizică şi încredere în echipă. Noi câştigăm împreună şi pierdem împreună. Alţii refuză să gândească aşa, că o echipă este o echipă. Când eşti cu cineva în barcă, tu nu poţi arunca vorbe negative asupra lui. Noi aşa suntem, câştigăm împreună, pierdem împreună. Atâta timp cât cineva urcă în barcă cu mine face parte din mine, suntem unul şi acelaşi. Nu este o medalie câştigată din prima, sunt mii de kilometri vâsliţi împreună, toate astea ne-au adus aici astăzi. Toată lumea vede doar succesul, dar nu vede ce este şi în spatele succesului. A durat ceva până Antonio Colamonici (n.r. - antrenorul lotului României) a reuşit să ne schimbe mentalitatea. Nu am fost capabil să accept că un antrenor poate să creadă mai mult decât sportivul însuşi”, a adăugat canotorul în vârstă de 28 de ani.

Colegul său de echipaj, Andrei Cornea, a transmis și el un mesaj după câștigarea medaliei de aur:

„Pe parcursul concursului au fost unele semne care ne dădeau încredere, culoarul unu, faptul că ne-au pus acolo unde am câştigat şi la Europene. Dar nu am venit cu gândul că suntem cei mai buni. Am făcut cursa pe care noi am greşit-o în semifinale. Aşteptam ca rezultatul să fie cel mai bun, munca noastră nu avea cum să fie în zadar. Ne dorim să mergem şi la Campionatele Mondiale, să luăm un aur şi acolo, să facem palmaresul complet. Dar după cum am mai spus, ne vom bucura astăzi ca nişte copii, apoi ne vom bucura de o pauză binemeritată”, a declarat Cornea.

În vârstă de 24 de ani, Cornea a menţionat că nu poate descrie în cuvinte sentimentul trăit la finalul cursei.

„Şi la mine au fost lacrimi, nu vă pot descrie ce sentiment este acolo. Aş da un sfat tuturor tinerilor care fac sport, să trăiască şi ei acest sentiment pentru că nu îl poţi explica. Dacă altceva poţi explica, pe acesta nu îl pot explica, nu am cuvinte pentru el. Până plec acasă medalia va sta la gâtul meu. Un lucru care mi-a dat încredere foarte mare a fost faptul că Antonio Colamonici mi-a spus înainte de cursă: 'Eu ştiu că voi veţi câştiga, dar nu vă gândiţi la asta, mergeţi şi faceţi-vă cursa voastră'. Încrederea pe care a avut-o în noi au fost o formă de siguranţă că vom reuşi să câştigăm, să facem cea mai minunată cursă a noastră. Am mai avut curse bune, dar ca asta datorită finalului nu este alta mai frumoasă”, a precizat Andrei Cornea.

Canotaj: Argint la dublu vâsle feminin

Canotoarele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, joi, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Campioanele olimpice de la Tokyo au condus la 1.000 de metri, dar au încheiat pe locul secund, în 6 min 50 sec 69/100, fiind devansate pe final de Noua Zeelandă (Brooke Francis, Lucy Spoors), la doar 14/100 (6:50.45).

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Mathilda Hodgkins Byrner, Rebecca Wilde), înregistrate în 6 min 53 sec 22/100.

Bodnar şi Radiş deţin de la Tokyo cel mai bun timp olimpic al probei (6:41.03).

„A fost o cursă foarte dificilă, după cum aţi văzut, dar astăzi am dat tot ce am avut şi nu am avut. Am luptat până la ultima lovitură şi plecăm acasă cu o medalie de argint. Sunt mândră de noi pentru că am încheiat un an foarte greu, mai greu decât aţi putea crede, şi îl încheiem cu capul sus. Toată lumea aştepta aurul de la noi se vedea asta şi din comentariile oamenilor şi din reacţiile lor. Şi noi ne doream asta, vă daţi seama, dar viaţa de sportiv nu este uşoară. Are suişuri şi coborâşuri, trebuie să învăţăm să fim fair play, să jucăm corect şi să respectăm adversarii. Astăzi adversarele noastre au reuşit să fie mai puternice. Nu suntem triste, deşi presiunea a fost mare asupra noastră şi poate ne-a luat puţin din bucurie că poate nu am fost la aşteptările telespectatorilor, dar noi suntem foarte mândre”, a transmis Radiş.

„Acum e un cumul de emoţii, nu este simplu. Este o competiţie olimpică, se adună foarte multe în sufletul şi mintea unui sportiv. Noi cărăm foarte multe pe umerii noştri. Doar noi ştim cât putem duce. Şi când punem punct unei astfel de curse, unei astfel de competiţii, trebuie să ne eliberăm... aşa că am fi plâns chiar dacă ar fi fost aur. Indiferent de medalie probabil că am fi reacţionat la fel”, a adăugat ea.

Campioana olimpică de la Tokyo a menţionat că acest argint este chiar mai preţios decât aurul.

„Acum rămâne concentrate în continuare fiindcă, aşa cum ştiţi, urcăm în barca de opt. Urmează o finală fantastică şi acolo şi avem motivaţia necesară să schimbăm culoarea acestei medalii (n.r. - din argint în aur). Cred că toată lumea este conştientă că şi sportivii sunt oameni. Şi noi avem o baterie care uneori se termină, dar a fost un concurs foarte bun pentru noi. Singura cursă care nu a fost atât de reuşită a fost cea din semifinale. Şi spuneam în glumă cu Ancuţa că dacă am fi venit pe 2 în semifinale am fi nimerit un culoar care ar fi făcut diferenţa azi, dar nu se poate schimba trecutul. Noi trebuie să privim spre viitor. Suntem foarte fericite, este una dintre medaliile olimpice pe care le vom aduce în ţară. Nu sunt multe, de aceea trebuie să le apreciem pentru că sunt preţioase. Este un argint mai preţios decât aurul pentru noi şi acum ne vom pregăti doar pentru cursa de opt”, a mai precizat Radiş.

„Ne bucurăm mult pentru aurul băieţilor (n.r. - Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin). Este un rezultat istoric pentru România şi suntem foarte fericite”, a mai spus Radiş.

Ancuţa Bodnar a precizat la rândul ei că în acest moment se simte eliberată de presiune.

„Ne bucurăm pentru acest rezultat pentru că vine după un an foarte foarte greu. Este o eliberare”, a declarat Bodnar.

Canotaj: Calificare la opt plus unu masculin

Echipajul României s-a calificat în Finala A la opt plus unu masculin, după ce s-a clasat pe locul al treilea în recalificări.

În componenţa Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu, România s-a clasat pe locul al treilea, în 5 min 30 sec 00/100, în condiţiile în care primele patru echipaje au prins Finala A, Olanda (5:27.58), Germania (5:29.17) şi Australia (5:31.50), fiind celelalte trei.

Tricolorii au fost pe patru în primii 1.500 de metri ai cursei, dar au încheiat în forţă reuşind să încheie pe trei.

Singura medalie olimpică a României în această probă masculină a fost obţinută în 1992, la JO de la Barcelona.

Finala de la JO 2024 va avea loc în data de 3 august, la ora 12:10.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

Canotaj: Ratare pentru Mihai Chiruță

Mihai Chiruţă, canotor român, a ratat calificarea în Finala A probei de simplu vâsle masculin. Acesta s-a clasat pe locul cinci în a doua semifinală.

Chiruţă a fost cronometrat cu timpul de 6 min 52 sec 95/100, încheind la circa 12 secunde de ultimul sportiv care a prins Finala A.

Cel mai rapid din această semifinală, în care primii trei au obţinut biletele pentru Finala A, a fost germanul Oliver Zeidler (6:35.77), urmat de belarusul Evgheni Zalatîi (6:39.01) şi de campionul olimpic en titre, grecul Stefanos Ntouskos (6:40.78). Al patrulea a fost danezul Sverri Nielsen (6:43.95).

Pe 3 august sunt programate Finala A (11:30), Finala B (11:06), în care va evolua Chiruţă, şi Finala C (10:42).

Chiruţă (25 ani) este debutant la Jocurile Olimpice.

Programul sportivilor români

La Jocurile Olimpice de la Paris vor evolua astăzi, 1 august, sportivi români la canotaj, gimnastică artistică, polo, tenis de masă, tir cu arcul şi yachting.

La canotaj, România are reprezentanţi în patru finale pentru medalii: dublu vâsle feminin, dublu vâsle masculin, patru rame feminin şi patru rame masculin.

Programul de astăzi, conform Agerpres:

Canotaj

11:00 simplu masculin - semifinale (A/B): Mihai Chiruţă
11:20 opt plus unu masculin - recalificări: Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci, Adrian Munteanu
12:18 dublu vâsle feminin - Finala A: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
12:30 dublu vâsle masculin - Finala A: Andrei Cornea, Marian Enache
12:50 patru rame feminin - Finala A: Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş
13:10 patru rame masculin - Finala A: Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă

Gimnastică artistică

19:15 individual compus feminin - finala: Ana Maria Bărbosu, Amalia Ghigoarţă

Polo pe apă

20:30 România - Croaţia (Grupa A, masculin)

Yachting

16:35 Dinghy feminin: Ebru Bolat

DCNews transmite rezultatele sportivilor români în acest articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel