Jocurile politice, în floare. Președintele în funcție din Zambia, acuzat de ingerințe în sistemul de justiție

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a suspendat trei judecători de rang înalt din cauza unor acuzații de abatere judiciară, declanșând acuzații de interferență politică în sistemul judiciar, potrivit BBC. 

Cei trei magistrați suspendați sunt Annie Sitali, Mungeni Mulenga și Palan Mulonda, care au fost implicați într-o serie de hotărâri controversate cu un impact major asupra scenei politice din Zambia.

Jocurile politice, în floare

În 2016, judecătorii au respins petiția lui Hakainde Hichilema, prin care acesta contesta victoria la alegerile prezidențiale a fostului președinte Edgar Lungu.

De asemenea, judecătorii au luat o decizie controversată care i-a permis lui Edgar Lungu să candideze în alegerile din 2021, deși acesta mai avusese deja două mandate ca președinte. Acum, cu alegerile din 2026 la orizont, când Hichilema și Lungu ar putea să se confrunte pentru a patra oară, tensiunile politice sunt în creștere.

Cei trei judecători suspendați urmau să participe joi la o ședință de judecată importantă, care ar putea decide dacă Lungu are dreptul să candideze din nou la viitoarele alegeri. Suspendarea lor a provocat reacții vehemente, mulți acuzând că președintele încearcă să influențeze deciziile sistemului judiciar. Președinția a explicat că suspendarea a fost făcută pe baza recomandărilor unei comisii care investighează comportamentul judecătorilor.

Critici referitoare la un sistem injust

Unul dintre criticii suspendării, fostul președinte Edgar Lungu, a catalogat mișcarea drept ilegală și a îndemnat populația să protesteze împotriva a ceea ce el a numit o „injustiție aplicată sistemului judiciar”: „Vreau să le spun oamenilor din Zambia că a venit momentul să luptăm împotriva acestei nedreptăți. Dacă pierdem sistemul judiciar, pierdem totul”, a declarat Lungu în cadrul unei conferințe de presă.

Activiștii și comentatorii l-au acuzat, de asemenea, pe președintele Hichilema de intervenție politică, sugerând că suspendările sunt motivate parțial de dorința de răzbunare. Analistul politic Laura Miti a scris pe rețelele sociale că, deși judecătorii merită sancțiuni pentru prejudiciul adus țării, președintele este la fel de vinovat pentru perpetuarea acestei situații: „Sincer, cred că judecătorii au făcut rău țării, iar acum președintele face la fel”, a notat ea pe pagina sa de Facebook.

Suspendarea judecătorilor vine cu doar 48 de ore înainte ca Curtea Constituțională din Zambia să reia discuțiile privind eligibilitatea lui Lungu de a candida la alegerile din 2026, după ce acesta și-a anunțat recent revenirea pe scena politică. „Hichilema joacă un joc politic extrem de periculos cu această dorință de a-l exclude pe Lungu”, a avertizat analistul politic Sishuwa Sishuwa, potrivit BBC.

Decizia președintelui Hichilema ridică semne de întrebare cu privire la independența sistemului judiciar din Zambia, mai ales că, potrivit Constituției, toți judecătorii, inclusiv judecătorul-șef, sunt numiți de președinte, pe baza recomandărilor Comisiei de Plângeri Judiciare (JCC) și cu aprobarea Adunării Naționale. Criticii mai susțin că implicarea directă a președintelui în numirea și demiterea judecătorilor compromite independența justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel