O nouă cercetare arată că eSporturile, din ce în ce mai populare la nivel mondial, nu sunt o alternativă ”sigură” la sporturile competiționale tradiționale.
Fenomenul jocurilor video, în special cele competitive, s-a răspândit enorm în ultimii 20 de ani la nivel global. Se numesc ”eSports” (sau sporturi electronice), sunt jocuri video competitive la nivel competitiv și profesional, și implică atât jucători single, cât și echipe multiplayer.
O lume care se bucură din ce în ce mai mult de succes și popularitate în țara noastră. de dimensiunea fenomenului, gândiți-vă doar că din 2017, în urma creșterii exponențiale a eSports la nivel mondial, a început să fie luată în considerare posibilitatea de a vedea competițiile sportive electronice ca un eveniment de medalii pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, potrivit Today.
De la turnee de fotbal la tenis turnee, de la bătălii epice la aventuri interactive în lumi fantastice, în jocurile video competitive cele mai variate discipline își găsesc spațiu, și în care excelează cu un amestec de atletism și strategie.
Singura diferență cu lumea reală este că acestea nu au loc într-un mediu fizic, ci în fața unui display. Participarea la cursele de campionat există întotdeauna o urale caldă și o mulțime de mulțimi în evenimente față în față sau un public numeros conectat în streaming live.
Și la fel ca disciplinele tradiționale, ele produc o varietate de niveluri, ligi, competiții locale și internaționale. Prin urmare, având în vedere asemănările incredibile cu atletismul competițional tradițional, este rezonabil să presupunem că un procent dintre ”atleții” eSports pot fi expuși riscului de complicații cardiovasculare, cauzate de stresul competițional.
În acest sens, un nou studiu realizat de Cardiac Electrophysiology Society și Pediatric & Congenited Electrophysiology Society a investigat efectele inimii ale eSporturilor asupra copiilor și a constatat că acestea pot reprezenta un risc grav pentru unii minori cu afecțiuni aritmice predispozante, nerecunoscute anterior și uneori să fie letal.
”Copiii care își pierd brusc cunoștința în timpul jocurilor electronice ar trebui să fie evaluați de un cardiolog, deoarece acesta ar putea fi primul semn al unei probleme grave de inimă”, a explicat cercetătorul principal Claire M. Lawley. Cercetarea a fost publicată în Heart Rhythm.
Dintr-o revizuire sistematică a literaturii de specialitate, cercetătorii au colectat rapoarte de la 22 de pacienți pediatrici, toți cu antecedente de aritmie sau sincopă (pierderea bruscă a conștienței) care pune viața în pericol, cu palpitații asociate jocului electronic.
Dintre cazurile pe care le-au găsit, jocul multiplayer a fost cel mai frecvent declanșator. Evenimentele raportate au inclus palpitații (+/– durere toracică), presincopă, sincopă cu revenirea la cunoștință, stop cardiac și 4 pacienți cu moarte subită.
Cele mai frecvente afecțiuni proaritmice (când ritmul cardiac prezintă o nouă alterare) au fost tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică (CPVT) și sindromul QT lung congenital (LQTS) de tip 1 și 2 (CPVT poate apărea în timpul activității sau emoțiilor puternice, dar și în timpul repausului sau dormit).
Variante genetice relevante au fost găsite la 63% dintre pacienți. În special, investigarea unui copil care și-a pierdut cunoștința în timp ce concura într-un joc electronic a dus la diagnosticarea unei probleme majore de ritm cardiac, descoperită mai târziu la multe dintre rudele sale.
”Având grijă de copii cu probleme de ritm cardiac de mai bine de 25 de ani am fost uimit să văd cât de răspândit era acest fenomen și să descopăr că un număr de copii chiar muriseră din cauza lui”, a observat coautorul studiului Jonathan Skinner.
Cercetătorii au atribuit ca baza patofiziologică a acestui fenomen stimularea adrenergică (generată de adrenalină) legată de mediul de joc electronic încărcat emoțional.
La momentul incidentelor cu inima, mulți dintre pacienți erau, de fapt, într-o stare de entuziasm, tocmai câștigaseră sau pierduseră jocuri sau erau în conflict cu colegii.
”Știm deja că unii copii au probleme cu inima care îi pot pune în pericol atunci când fac sporturi de competiție, dar am fost șocați să constatăm că unii dintre ei își asumau riscuri mari pentru a concura în jocurile electronice”, a spus co-autorul Christian Turner.
rmărește identificarea sportivilor expuși riscului. dintre aritmiile maligne ar trebui să includă sportivii luați în considerare pentru participarea la eSports”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu