Administraţia preşedintelui american Joe Biden va anula deciziile prin care Donald Trump a 'amputat' suprafeţele a trei zone protejate, continuând astfel să repare dezastruosul bilanţ ecologic al predecesorului său de la Casa Albă, informează AFP.
'Restaurând suprafeţele iniţiale ale acestor trei 'monumente naţionale', preşedintele Biden a îndeplinit o promisiune cheie şi respectă principiul de lungă durată potrivit căruia parcurile naţionale, monumentele şi alte zone protejate din Statele Unite trebuie să fie protejate pentru totdeauna şi pentru fiecare dintre noi', a anunţat actuala administraţie americană într-un comunicat de presă.
Monumentele naţionale Grand Staircase-Escalante şi Bears Ears, ambele situate în statul Utah, precum şi Northeast Canyons and Seamounts, care se află în Oceanul Atlantic, în largul statului Massachussets, îşi vor regăsi astfel dimensiunile lor iniţiale.
Suprafaţa Grand Staircase-Escalante va creşte de la circa 4.000 de km2 la peste 7.500 de km2, în timp ce suprafaţa Bears Ears, redusă la 926 de km2, va ajunge la un total de peste 5.500 de km2.
Zona acvatică Northeast Canyons and Seamounts va fi restabilită, de asemenea, la dimensiunea sa iniţială, iar reprezentanţii Casei Albe au anunţat că pescuitul crabilor roşii şi al homarilor americani va fi redus progresiv, urmând să fie interzis începând din 15 septembrie 2023. Preşedintele Joe Biden urmează să semneze acest decret în cursul zilei de vineri, potrivit presei americane.
El va proteja astfel iniţiativele lansate de doi dintre predecesorii lui democraţi - Barack Obama, care a creat monumentul Ears Ears în 2016, şi Bill Clinton, care a înfiinţat Grand Staircase-Escalante în 1996.
Decizia lui Donald Trump de a reduce suprafeţele celor trei zone naturale protejate i-a scandalizat pe reprezentanţii triburilor amerindiene vizate de acea măsură, precum şi pe cei ai asociaţiilor şi organizaţiilor care militează pentru protejarea mediului înconjurător, notează Agerpres.
Liderii Partidului Democrat din SUA au ajuns la un acord cu opoziţia republicană.
Acordul vizează creşterea în mod temporar a gradului de îndatorare suverană, astfel evitându-se intrarea ţării în incapacitate de plată, informează publicaţia The Hill. "Am ajuns la un acord privind extinderea plafonului de îndatorare până la începutul lunii decembrie", a declarat Charles Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA, scrie Mediafax.
Conform acordului, plafonul de îndatorare suverană va creşte în mod temporar cu 480 de miliarde de dolari, ceea ce ar permite evitarea intrarea ţării în incapacitate de plată. Senatul SUA ar urma să aprobe acordul în cursul zilei de joi. Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senatul SUA, a confirmat ajungerea la un acord. "Senatul acţionează astfel încât să scutească poporul american de o criză fără precedent. Parcursul acceptat de colegii noştri democraţi va feri poporul american de o criză pe termen scurt", a afirmat Mitch McConnell.
Preşedintele Joseph Biden avertizase, luni, opoziţia republicană asupra riscurilor generate de refuzul eliminării gradului de îndatorare suverană, în contextul în care, pe fondul disensiunilor politice, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată. "Congresmenii republicani trebuie să îi lase pe democraţi să crească gradul de îndatorare suverană săptămâna aceasta. Dacă nu vreţi să ajutaţi la salvarea ţării, daţi-vă la o parte pentru a nu o distruge. Nu avem timp de amânări prin proceduri elaborate, necesare din cauza propunerilor republicanilor, cu zeci de voturi fără nicio certitudine, multe neavând nicio legătură cu gradul de îndatorare", a afirmat Joseph Biden luni, potrivit site-ului Axios.com. CITEȘTE CONTINUAREA AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News