Președintele Joe Biden a revocat un ordin al administrației Trump care urmărea să protejeze utilizatorii de restricționările conținutului de către marile companii de tehnologie.
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a revocat săptămâna trecută un ordin administrației Trump care urmărea să protejeze utilizatorii de practicile neloiale sau înșelătoare de restricționare a conținutului de către marile companii de tehnologie. Efectul revocării ar necesita ca directorul Oficiului de Management și Buget și șefii departamentelor executive să ia măsuri pentru anularea oricăror reglementări sau politici care au fost impuse de ordinul executiv al președintelui Donald Trump, intitulat „Prevenirea cenzurii online”, care a fost semnat în luna mai a anului 2020.
Ordinul lui Trump a încercat să împiedice companiile de socializare precum Twitter, Facebook și YouTube să modereze conținutul utilizatorului, la acea vreme administrația spunând că reglementarea se face într-un mod dezechilibrat și inconsistent. Ordinul a citat exemple de pe Twitter care adăugau „etichete de verificare a faptelor” la anumite tweet-uri într-o manieră despre care administrația a spus că reflectă în mod clar părtinirea politică. La acea vreme, Twitter adăugase o etichetă de „verificare a conținutului” la două dintre tweet-urile lui Trump, chiar cu două zile înainte ca președintele să emită ordinul executiv. Atunci, președintele a acuzat Twitter că „aplică selectiv” etichetele sale de avertizare, argumentând decizia de semnare a ordinului.
Ordinul lui Biden urmărește să anuleze protecțiile pe care le prevedea ordinul lui Trump, în conformitate cu secțiunea 230 din Legea privind decența în comunicare din 1996. Această lege scutește în mare măsură platformele online de răspunderea pentru conținutul postat de utilizatorii lor, deși acestea pot fi considerate răspunzătoare pentru conținutul care încalcă legile privind proprietatea intelectuală.
Legea permite companiilor să blocheze sau să verifice conținutul „cu bună-credință” dacă consideră că este „obscen, obraznic, lasciv, murdar, excesiv de violent, hărțuitor sau inacceptabil”.
Anul trecut, ordinul a fost contestat în instanță de mai multe grupuri de advocacy care susțineau că Trump încerca să pedepsească companiile de social media pentru modul în care acționau la postările acestuia. Grupurile au cerut instanței să declare ordinul „neconstituțional și invalid” și să blocheze punerea în aplicare a acestuia.
Biden nu și-a explicat demersul de a revoca ordinul predecesorului său și decizia a fost anunțată odată cu revocarea altor câteva ordine date de Donald Trump în 2020, inclusiv ordinul privind protejarea monumentelor și statuilor americane, potrivit TheEpochTimes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News