Joe Biden, ajutat de hackerii iranieni. Informații despre campania lui Trump, trimise democraților

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Hackerii iranieni au trimis informații nesolicitate, pe care le-au furat din campania prezidențială a lui Donald Trump, persoanelor care au fost afiliate campaniei lui Joe Biden în timpul verii, au declarat miercuri oficialii federali de aplicare a legii.

FBI și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii au precizat într-o declarație comună că, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, actorii cibernetici iranieni „au trimis e-mailuri nesolicitate persoanelor asociate atunci cu campania președintelui Biden, care conțineau un fragment preluat din materiale furate, nepublice din campania fostului președinte Trump”, potrivit CNN.

Nu există însă dovezi că personalul lui Biden a răspuns vreodată informațiilor trimise de iranieni, se arată în declarație.

Potrivit unui purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris, „câteva persoane au fost vizate de e-mailurile lor personale”.

„Am cooperat cu autoritățile competente de aplicare a legii, deoarece am fost anunțați că indivizii asociați cu campania lui Biden se numărau printre victimele vizate ale acestei operațiuni de influență străină”, a declarat Morgan Finkelstein, purtătorul de cuvânt al securității naționale pentru campania Harris.

„Nu avem cunoștință că vreun material să fie trimis direct în campanie; Câteva persoane au fost vizate de e-mailurile lor personale cu ceea ce părea o tentativă de spam sau phishing. Condamnăm în cei mai fermi termeni orice efort al actorilor străini de a interveni în alegerile din SUA, inclusiv această activitate rău intenționată nedorită și inacceptabilă.”, a mai zis acesta.

Un oficial de campanie a declarat pentru CNN că „materialul nu a fost folosit”.

Campania Trump a spus într-o declarație că Harris și Biden „trebuie să clarifice dacă au folosit materialul piratat”, susținând că este „o dovadă suplimentară că iranienii se amestecă în mod activ în alegeri”.

În timpul unui miting de miercuri seara la New York, Trump a susținut fără dovezi că Biden a fost implicat în atacul cibernetic, în ciuda declarației forțelor de ordine.

„Iranul a intrat în campania mea. Nu știu ce naiba au găsit. Mi-ar plăcea să aflu, nu ar fi putut fi prea interesant, dar au dat informațiile campaniei Biden. Nu pot să cred – oh, da, pot”, a spus el.

Hackerii legați de guvernul iranian au încercat anterior, fără succes, să pirateze campania Biden-Harris, potrivit oficialilor americani și experților privați, dar activitatea dezvăluită miercuri pare a fi o altă încercare iraniană de a disemina informații furate din campania lui Trump.

Alături de Rusia, Iranul a devenit una dintre cele mai agresive puteri străine care încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2024, potrivit oficialilor serviciilor de informații americane. Și, făcând acest lucru, Iranul folosește un manual de hack-and-leak pe care Rusia l-a folosit pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA din 2016.

În timpul alegerilor din 2016, Trump a cerut Rusiei să „găsească” zeci de mii de e-mailuri aparținând lui Hillary Clinton, atunci candidatul democrat la președinție. Hackerii ruși de informații militare au furat e-mailuri de la oficialii de campanie ai lui Clinton și de la Comitetul Național Democrat și le-au trimis la WikiLeaks în încercarea de a submina candidatura lui Clinton, potrivit rapoartelor Departamentului de Informații și Justiție al SUA.

CNN a raportat anterior că hackerii susținuți de guvernul iranian au furat în această vară documentele interne ale campaniei Trump și le-au împărtășit mass-media. Declarația de miercuri a spus că eforturile hackerilor de a trimite informații către instituțiile de presă din SUA au continuat.

Hacking-ul este unul dintre numeroasele eforturi ale guvernului iranian care încearcă să „alimenteze discordia și să submineze încrederea în procesul nostru electoral”, se arată în declarație.

Guvernul iranian a negat acuzațiile SUA, potrivit cărora încearcă să se amestece în alegerile din noiembrie. Iranul a negat informațiile prezentate de FBI.

„Deja lipsite de orice credibilitate și legitimitate, astfel de acuzații sunt fundamental nefondate și total inadmisibile. Republica Islamică Iran nu se implică în scandalurile interne sau controversele electorale ale Statelor Unite”, a declarat Misiunea Permanentă a Iranului la ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel