Preşedintele american Joe Biden ar putea merge la Tel Aviv, în plin conflict între Israel şi extremiştii din Hamas. Casa Albă se confruntă cu multe provocări în această perioadă, atât din punct de vedere al securităţii, cât şi din punct de vedere politic. O călătorie în Israel acum ar aduce un avantaj diplomatic pe termen lung pentru Joe Biden, cred analiştii.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Joe Biden la Tel Aviv, după ce preşedintele american şi-a reafirmat sprijinul pentru Israel după atacul extremiştilor Hamas de pe 7 octombrie. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu oficial despre vreo călătorie a lui Biden în Israel, iar Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a spus că "nu avem niciun plan de călătorie de anunţat".
O eventuală călătorie a lui Biden la Tel Aviv ar putea fi interpretată ca un sprijin pentru alegerile militare şi politice ale lui Netanyahu, dar i-ar putea da preşedintelui american şi posibilitatea de a influenţa evenimentele de la faţa locului. În plus, o întâlnire faţă în faţă cu Netanyahu i-ar permite lui Biden să discute despre posibile îngrijorări şi linii roşii care nu trebuie trecute în cazul unei invazii terestre israeliene în Fâşia Gaza, scrie Reuters.
Sirenele aeriene au răsunat luni în Tel Aviv şi Ierusalim, evidenţiind pericolele de securitate care planează asupra oraşelor pe care şi alţi preşedinţi americani le-au vizitat, incepând cu Richard Nixon, în 1974. Hamas a transmis că a fost vorba despre "un baraj de rachete", lansate inclusiv spre aeroportul Ben Gurion, principala poartă de intrare în israel.
Israelul plănuieşte o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, iar asta ar urma să intensifice criza umanitară deja existentă acolo. În plus, şi din Liban au început să plece rachete spre Israel.
O eventuală călătorie în regiune a preşedintelui Joe Biden dă, însă, mai multe bătăi de cap Casei Albe decât călătoria din Ucraina, din februarie. Iar aceea fusese planificată cu ceva timp în avans.
Iar Joe Biden nu este singurul lider de stat care ar urma să meargă în Israel. Cancelarul german Olaf Scholz şi alţi lideri occidentali plănuiesc deja vizite spre Tel Aviv. În plus, şi unii membri ai Congresului american vor să facă asta. Preşedinţii americani rareori vizitează aliaţii la scurt timp după izbucnirea unui conflict, lăsând de obicei această misiune diplomaţilor.
"Vizitele prezidenţiale sunt, de obicei, extrem de bine puse la punct, dar războaiele nu sunt deloc organizate", a declarat Jon Alterman, vicepreşedinte al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale.
Dacă totuşi va merge la Tel Aviv, Joe Biden ar putea să se întâlnească şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, aşa cum a făcut şi la ultima vizită din Israel.
Biden a vizitat Israelul de 10 ori, prima dată ca senator în 1973, înainte de războiul Yom Kippur, în care au fost implicate Israel, Egipt şi Siria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News