Președintele american Joe Biden pune inflația din SUA pe seama agresiunii Federației Ruse în Ucraina.
Președintele american Joe Biden a reacționat la raportul de vineri privind indicele prețurilor de consum, care a relevat o inflație ridicată în continuare în țară, spunând că prețurile ridicate sunt cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
„Chiar dacă ne continuăm munca de apărare a libertății în Ucraina, trebuie să facem mai mult – și rapid – pentru a reduce prețurile aici, în Statele Unite”, a spus Biden într-un comunicat.
„Creșterea prețurilor lui Putin a lovit puternic în luna mai aici și în întreaga lume: prețurile ridicate la benzină la pompă, la energie și la alimente au reprezentat aproximativ jumătate din creșterile lunare ale prețurilor, iar prețurile la pompele de benzină au crescut cu 2 USD pe galon în multe locuri, de când trupele ruse au început să amenințe Ucraina”, a adăugat Biden, conform AlJazeera.
Democraţia este un element esenţial pentru viitorul Americilor, a afirmat miercuri preşedintele SUA, Joe Biden, la deschiderea unui summit regional major cu America Latină, relatează Agerpres, citând AFP.
Regiunea noastră este mare şi diversă. Nu suntem întotdeauna de acord cu totul. Dar pentru că suntem democraţii, ne abordăm diferenţele cu respect reciproc şi dialog, a spus preşedintele Biden, în timp ce acest mare Summit al Americilor este marcat de absenţa anumitor şefi de stat, între care cei din Mexic, Guatemala, Bolivia sau Honduras.
Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador reproşează Casei Albe faptul că au fost excluse Cuba, Nicaragua şi Venezuela. Executivul american a justificat această alegere prin rezerve în faţa lipsei de spaţiu democratic şi a respectului pentru drepturile omului.
Joe Biden a salutat de asemenea miercuri lansarea unui Parteneriat al Americilor pentru prosperitate economică pentru a încuraja o creştere mai favorabilă incluziunii în America Latină.
Ceea ce este adevărat în Statele Unite este adevărat în fiecare ţară (..), a spus democratul, care a criticat deja de mai multe ori ideea conform căreia îmbogăţirea celor mai bogate şi mari companii ar duce automat la cea a tuturor actorilor economici.
Summitul Americilor este menit să evidenţieze dorinţa administraţiei Biden de a relansa şi reînnoi relaţia cu ţările din America Latină, într-un moment în care China investeşte masiv în regiune, notează AFP.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va veni în Europa la sfârşitul lunii iunie pentru a participa la reuniunea Grupului G7, în Germania, şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice, în Spania.
"Preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în orăşelul Schloss Elmau, situat în sudul Germaniei, pe 25 iunie, pentru a participa la reuniunea liderilor G7. Preşedintele SUA şi liderii G7 vor discuta despre o serie de probleme globale presante, inclusiv despre sprijinul neclintit al G7 pentru o Ucraină democratică, suverană şi prosperă, despre rezilienţa economică şi democratică, despre contracararea crizei climatice, despre dezvoltarea infrastructurii, securitatea în materie de sănătate la nivel mondial şi despre crizele alimentară şi energetică generate de războiul de agresiune al Rusiei", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial (citește mai mult AICI).
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.
'Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera', a afirmat Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.
'Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea' ţara, a mai spus preşedintele rus.
'Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim', a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu