Preşedintele SUA, Joe Biden, susţine o conferinţă de presă marţi, 22 februarie, de la ora 20:00, ora României.
UPDATE: Iată declaraţiile lui Joe Biden:
"Ieri, Vladimir Putin a recunoscut 2 regiuni din Ucraina ca state independente. Rusia a anunţat, practic, că taie o parte din Ucraina. Noaptea trecută, a autorizat intrarea forţelor armate ruseşti în aceste regiuni. Azi a spus că aceste regiuni se întind chiar mai departe în Ucraina şi a spus că au teritorii încă controlate de guvernul Ucrainei. Dacă îi ascultăm discursul, se pregăteşte să meargă şi mai departe. E începutul unei invazii a Ucrainei de către Rusia, aşa cum a indicat chiar el şi cum a primit acceptul din partea Dumei de stat. Voi spune acum sancţiunile. Dacă Rusia merge mai departe cu invazia, vom merge mai departe cu sancţiunile. Cine se crede Putin de are dreptul să declare noi ţări la graniţa sa? E o încălcare gravă a dreptului internaţional. I-am spus lui Putin în faţă că vom acţiona, dacă Rusia face mişcări împotriva Ucrainei. Iată primele sancţiuni pe care le vom impune Rusiei:
1. Blocăm complet două instituţii financiare ruseşti: VEB şi banca militară a Rusiei
2. Sancţiuni complementare asupra datoriei suverane a Rusiei. Adică am tăiat finanţarea vestică a Rusiei. Nu mai pot face schimburi pe pieţele europene sau internaţionale.
3. Vom impune sancţiuni elitelor ruseşti şi ale familiilor lor
4. Lucrăm cu Germania ca Nord-Stream 2 să nu meargă mai departe
Rusia va plăti mai scump dacă va continua cu astfel de acţiuni. Noi vom rămâne alături de Ucraina. Azi, în răspuns la refuzul Rusiei de a-şi scoate trupele din Belarus, am aprobat mutarea de trupe suplimentare americane şi echipament pentru a ne întări aliaţii baltici.
Să fie clar, sunt măsuri pur DEFENSIVE. Vrem să transmitem un mesaj clar, însă. Că SUA, cu aliaţii săi, vor apăra orice cm din teritoriul NATO şi ne vom respecta angajamentele. Credem că Rusia va merge mai departe şi că va lansa un atac militar asupra Ucrainei. Sper să mă înşel. Dar sunt peste 150.000 de soldaţi ruşi la graniţa Ucrainei. Sunt avioane de luptă, rachete ofensive. Vasele Rusiei fac manevre în Marea Neagră, sunt şi submarine. Au rezerve de sânge acolo. Nu ai nevoie de sânge, dacă nu vrei să porneşti un război.
Este o provocare politică prin recunoaşterea unor republici separatiste. Putin a cerut autorizare din partea Parlamentului rus să folosească forţă armată în afara teritoriului său. Niciunul dintre noi nu se va lăsa prostit. Nu există justificare. Dacă Rusia va continua, doar ei vor suporta consecinţele. Apărarea libertăţii va avea costuri, şi pentru noi, chiar aici, acasă. Dar pe măsură ce vom face asta, vom lua măsuri ca sancţiunile să lovească economia rusească, nu pe a noastră.
În ultimele zile, am fost în contact constant cu liderii europeni, inclusiv cu preşedintele Ucrainei, Zelenski. La fiecare pas, am arătat că SUA şi aliaţii lucrează la unison, fapt pe care nu a contat Putin. Suntem uniţi în faţa agresiunii ruse şi în misiunea noastră de a apăra alianţa NATO.
Ieri, lumea a auzit clar cum Putin rescrie istoria. Nimic din ce spune el nu arată că vrea dialog pentru securitatea Europei. A atacat dreptul de existenţă al Ucrainei. A ameninţat explicit cu războiul. E clar cu ce ne confruntăm. Dar încercăm să evităm un scenariu pe care nu îl vrea nimeni. SUA rămâne deschisă diplomaţiei şi dialogului sincer. Orice face Rusia în continuare, vom răspunde cu unitate şi claritate. Sper ca diplomaţia să fie încă o cale", a spus Biden.
- ştire iniţială -
Joe Biden este aşteptat să anunţe sancţiunile economice pe care SUA le va impune Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat decretele prin care Moscova recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Lugansk şi Donetsk din estul Ucrainei.
Rămâneţi alături de noi, vă vom ţine la curent cu declaraţiile preşedintelui american.
Statele Unite ale Americii condamnă cea mai recentă invazie a Ucrainei de către Rusia, dar vor să menţină deschisă calea diplomatică pentru a evita o escaladare a conflictului, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează AFP.
Cea mai recentă invazie rusă ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea Ucrainei şi a comunităţii transatlantice, a declarat Lloyd Austin, care l-a primit pe şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba la Pentagon. Vom continua să cooperăm strâns cu dumneavoastră şi vom rămâne în legătură cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a încerca să găsim o modalitate de a evita o escaladare a conflictului, a subliniat responsabilul american.
Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat marţi seară cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura militari ruşi în susţinerea separatiştilor proruşi din două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News