Președintele american Joe Biden a făcut declarații după summitul NATO.
”Astăzi suntem hotărâți să mergem mai departe” a spus Joe Biden. ”Putin se baza pe o diviziune în NATO. Mi-e clar că nu credea că vom susține această coeziune. NATO nu a fost niciodată mai unit ca astăzi. Putin primește fix invers față de ce se aștepta când a atacat Ucraina” a continuat președintele american.
”Am avut o discuție cu Xi Jinping (n.r. președintele Chinei), nu l-am amenințat, dar i-am spus foarte clar ca să înțeleagă care ar fi consecințele dacă va ajuta Rusia” a spus Joe Biden, răspunzând unei întrebări.
”Am vorbit despre lipsa de alimente și va fi ceva real. Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră. Rusia și Ucraina au fost grânarul Europei.” a declarat președintele american.
- Astăzi se împlinește o lună de când Rusia a început invazia brutală a Ucrainei. Am ținut un Summit NATO chiar a doua zi. Obiectivul de atunci a fost să avem unitate absolută în trei chestiuni importante: unitate între aliații europeni și americani, să susținem Ucraina prin asistență umanitară și militară, în al doilea rând, să aplicăm cele mai dure sancțiuni economice văzute vreodată, pentru a slăbi economia lui Putin, să-l pedepsim pentru acțiunile lui, în an treilea rând, să întărim flancul estic și pe aliații NATO care erau foarte îngrijorați de ce ar fi putut să se întâmple. Am îndeplinit toate aceste obiective, iar astăzi suntem hotărâți să mergem mai departe.
- Statele Unite sunt angajate să ofere 2 miliarde de dolari în echipamente militare Ucrainei: sisteme anti-aeriene, anti-tanc, muniție, iar armele noastre ajung în Ucraina chiar și-n timp ce vorbesc.
- Statele Unite sunt gata să angajeze alt 1 miliard de dolari în asistență umanitară ca să ajungă ajutoare la milioanele de ucraineni afectați de război. Vom primi 100.000 de ucraineni în SUA și ne vom concentra pe regăsirea familiilor.
- Vom investi 320 de milioane de dolari pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina și-n țările învecinate. Ne coordonăm cu G7 și cu UE pentru siguranța umanitară, alimentară și energetică.
- Anunțăm sancțiuni care vor fi aplicate pentru 400 de indivizi și entități, în coordonare cu UE, vorbim despre 300 de membri ai Dumei, oligarhi și companii de apărare care alimentează mașinăria de război.
- Pe lângă cei 100.000 de soldați americani care sunt în Europa și apără teritoriul NATO, NATO a creat alte patru noi grupuri de luptă în România, în Ungaria, Bulgaria și Slovacia, ca să întărească flancul estic.
- Putin se baza pe o diviziune în NATO. Am vorbit cu el în decembrie și la începutul lunii ianuarie și mi-este clar că nu credea că vom susține această coeziune. NATO nu a fost niciodată mai unit ca astăzi. Putin primește fix invers față de ce se aștepta când a invadat Ucraina. Am construit această unitate cu țările europene dar și cu celelalte democrații din G7.
Președintele SUA, Joe Biden, a răspuns mai multor întrebări. Iată, pe scurt, răspunsurile:
- Vom răspunde dacă le folosește (dacă Rusia folosește armele chimice n.r.), iar natura răspunsului va depinde de natura în care sunt folosite. Ar declanșa un răspuns paritar, dar vom lua o decizie până atunci dacă va fi cazul (n.r. a spus la o întrebare ulterioară).
- Am avut o conversație directă cu Xi Jinping acum șase-șapte zile și i-am spus foarte clar - nu l-am amenințat, dar i-am spus foarte clar, să fiu sigur că înțelege care ar fi consecințele dacă ar ajuta Rusia. Nu l-am amenințat, dar i-am spus că numărul de firme americane și străine care au plecat din Rusia, ca urmare a comportamentului barbaric, și i-am indicat că am avut discuții lungi în trecut și știu cât de mult este interesat să fie sigur că are relații economice cu Europa și SUA și i-am arătat că s-ar pune în pericol din acest punct de vedere, dacă ar susține Rusia. China înțelege că viitorul său economic este legat mult mai strâns de Occident decât de Rusia, sunt încrezător că nu se va implica. Am discutat și astăzi despre nevoia ca NATO și UE să organizeze un sistem prin care să vedem cine a încălcat sancțiunile și cum, asupra căruia vom continua discuțiile, nu este încă gata.
- Am vorbit despre lipsa de alimente și va fi ceva real. Nu doar Rusia plătește prețul pentru aceste sancțiuni, și alte țări îl plătesc, inclusiv țări europene, dar și țara noastră. Rusia și Ucraina au fost grânarul Europei în privința grâului de exemplu. Am avut discuții atât cu SUA, cât și cu Canada. Am vorbit despre cum am putea crește exporturile de alimente. Acum discutăm cu prietenii noștri europeni cum am putea să ușurăm aceste îngrijorări legate de penuria de alimente.
- Da, cred că Rusia ar trebui scoasă din G20, am discutat, Indonezia și alte țări nu sunt de acord. Ucraina trebuie să participe la discuțiile din G20 în calitate de observator.
- Ucraina trebuie să decidă - n.r. dacă trebuie să cedeze teritoriu Rusiei - eu nu cred că trebuie să facă asta, dar este hotărârea lor, ei trebuie să o ia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News