Joe Biden i-a spus lui Netanyahu că "nu trebuie să fii evreu ca să fii sionist. Eu sunt sionist".

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că este sionist, şi că nu este nevoie să fii evreu pentru asta. 

"Nu cred că trebuie să fii evreu pentru a fi sionist. Eu sunt sionist", i-a spus Joe Biden lui Benjamin Netanyahu în timpul discuţiei purtate în Israel. 

Biden, catolic irlandez, a folosit cuvinte similare şi în trecut pentru a-şi exprima afinitatea pentru Israel. Dar momentul acesta, care nu a fost dat publicităţii până acum, ilustrează modul în care Joe Biden s-a poziţionat în ultimele decenii ca "prieten al Israelului". 

De asemenea, declaraţia lui Biden subliniază şi provocările pe care preşedintele le are de înfruntat, încercând să menţină un echilibru între oferirea de sprijin necondiţionat Israelului şi convingerea lui Netanyahu să nu agraveze lucrurile şi să nu crească numărul victimelor printre civili. 

"Legătura lui Biden cu Israelul este adânc înrădăcinată în ADN-ul său politic", a declarat Aaron David Miller, fost negociator în Orientul Mijlociu, care a lucrat pentru şase secretari de stat americani, atât în administraţii republicane cât şi democrate, conform Reuters. "Fie că îi place sau nu, este în mijlocul acestei crize şi trebuie să o managerieze", a mai spus acesta. 

Mai mulţi analişti spun pentru sursa citată că atitudinea lui Biden faţă de Netanyahu ar putea oferi SUA avantajul de care are nevoie pentru a încerca să modereze răspunsul Israelului în Fâşia Gaza. De altfel, acest lucru a fost vizibil şi din şedinţa pe care au avut-o cei doi miercuri, şedinţă în care nu a fost scoasă la iveală niciuna dintre tensiunile care au caracterizat, de regulă, întâlnirile lor. 

Asta deşi Joe Biden a pus mai multe întrebări dificile pentru premierul israelian cu privire la ofensiva care se pregăteşte în Fâşia Gaza. "V-aţi gândit ce se va întâmpla a doua zi după ofensivă? Sau a treia zi?", ar fi întrebat Biden, conform unui oficial prezent la întâlnire. 

Biden ar putea pierde susţinători pentru cursa electorală 

Alinierea lui Joe Biden cu liderul de dreapta Netanyahu riscă să alieneze progresiştii din Partidul Democrat, în contextul în care preşedintele american caută sprijin pentru re-alegere în 2024. De asemenea, Biden este privit de palestinieni, dar şi de alte naţiuni din lumea arabă ca fiind prea mult în favoarea Israelului şi este acuzat că nu se poate comporta ca un broker de pace echidistant. 

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că are încredere că relaţia creată în timp între Biden şi Netanyahu le va permite să lucreze împreună, dar avertizează că preşedintele american trebuie să traseze linii roşii pentru a menţine Iranul, principalul sponsor al Hamas, în afara conflictului. 

Progresiştii nu sunt alături de Joe Biden în susţinerea sa pentru Israel, însă. 

"Domnule preşedinte Biden, nu toată America vă susţine pentru asta, şi trebuie să vă treziţi şi să înţelegeţi. Vedem cum oamenii comit genocid acum", a declarat Rashida Tlaib, singurul cetăţean american de origine palestiniană din Congres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel