Joe Biden, în discursul despre Israel și Ucraina: Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi

Joe Biden: Hamas şi Putin sunt două ameninţări diferite, dar au o viziune comună
Joe Biden: Hamas şi Putin sunt două ameninţări diferite, dar au o viziune comună

Joe Biden s-a adresat americanilor, joi seară, din Biroul Oval în legătură cu „răspunsul Statelor Unite la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi agresiunea brutală a Ucrainei de către Rusia.

„Sunt primul preşedinte american care a călătorit în timpul unui război. M-am întâlnit cu liderii Israelului şi le-am transmis sprijinul meu. Ei luptă ca să înlăture ameninţarea Hamasului”, şi-a început preşedintele Statelor Unite ale Americii discursul.

Liderul de la Casa Albă a mai explicat că este nevoie ca americanii să respingă „orice formă de ură împotriva musulmanilor, a evreilor sau a oricui. Asta face o naţiune măreaţă”.

„Am cerut Congresului să trimitem mai departe Ucrainei armele de care au nevoie, fără întrerupere, în aşa fel încât Ucraina să poată opri brutalitatea lui Putin. Ucrainenii nu ne-au cerut trupe, ci arme ca să se poată apăra. Hamas şi Putin sunt două ameninţări diferite, dar au o viziune comună. Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi”, a mai adăugat Joe Biden.

Acesta a mai precizat că "Israelul și palestinienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță, demnitate și pace".

Biden a spus că va trimite o solicitare urgentă de finanțare Congresului, de aproximativ 100 de miliarde de dolari în anul următor. Propunerea include bani pentru Ucraina, Israel, Taiwan, ajutor umanitar și gestionarea frontierelor.

Președintele american a subliniat, totuși, că Israelul nu ar trebui să facă aceleași „greșeli” făcute de SUA după 11 septembrie, când, a spus el, americanii au fost „orbiți de furie”.

Potrivit unei surse apropiate, Casa Albă vrea să ceară Congresului un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Cu câteva ore înaintea discursului său, preşedintele american a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care i-a mulţumit la telefon pentru 'sprijinul vital' din partea Statelor Unite. Dacă unii adversarii republicani ai lui Joe Biden ezită în ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei, ei sunt primii care cer un sprijin masiv pentru Israel, o poziţie mai hotărâtă în problema imigraţiei şi o atitudine fermă faţă de China.

Joe Biden, a cărui ţară a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina, trebuie să învingă nu numai oboseala unor aleşi, ci şi a opiniei publice americane în faţa unui conflict de durată. Preşedintele american ştie că timpul se scurge: dacă Congresul nu reuşeşte să voteze bugetul anual, Statele Unite se vor îndrepta direct spre paralizia bugetară, faimosul 'shutdown', pe 17 noiembrie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel